Guide till merinoull

Guide till merinoull

Hitta din ullkvalitet
Vårt företags rötter sträcker sig tillbaka till 1916 och vår expertis är naturmaterial. Under det senaste århundradet har vi arbetat oförtrutet med att förbättra, optimera och till perfektion finjustera kvaliteten av de här materialen, samtidigt som alla deras fantastiska, naturliga egenskaper bevaras till fullo.

Här nedan har vi skapat en översikt över våra olika ullkvaliteter så att du enkelt kan hitta den som passar dina behov. Som hjälp för dig att skilja på de olika ullkvaliteterna har vi gett dem namn efter den stickteknik som används (1 x 1, 8 x 1, multiribb, 4 x 2, slätstickad och frotté), fiberblandningen (merinoull/siden, merinoull/alpacka) eller behandlingen (ullfleece).

1 x 1 slät

+
Vår signaturkvalitet på ull. Produkterna med 1 x 1-stickning har en jämn och slät yta, men om du tittar närmare på tyget ser du att det har en mycket liten ribbstruktur.

Alla våra 1 x 1-produkter har fått en unik, 16 timmar lång, miljövänlig enzymbehandling som gör att du får en otroligt mjuk produkt som inte kliar. Den här sticktekniken ger 1 x 1-kvaliteten medelhög stretch och en bekväm, lätt känsla med massor av rörelsefrihet. Sammanfattningsvis sträcks tyget ut när 1 x 1-produkter används, men ullfibrerna drar ihop sig igen efter tvätt. Ullfibrerna är råa (obehandlade) vilket betyder att ullens naturligt isolerande och fuktabsorberande egenskaper bevaras.


100 procent ekologisk merinoull från Argentina
Svanenmärkt
Miljövänlig enzymbehandling
Slät yta
Medelhög stretch
21.5 mikron
Nm 40/1*


Eftersom det här är vår äldsta och mest populära kategori hittar du alltid ett brett urval 1 x 1-produkter för baby, barn, dam och herr.


*Tack vare vår unika enzymbehandling upplevs vår 21,5 mikron som 19,5 mikron vid beröring

8 x 1 bred ribb

+
Stickningen med 8 x 1 tillverkas av ull av vår signaturkvalitet och karaktäriseras av en bred, enhetlig, ribbstickad yta.

Alla våra 8 x 1-produkter har fått en unik, 16 timmar lång, miljövänlig enzymbehandling som gör att du får en otroligt mjuk produkt som inte kliar. Den här sticktekniken ger medelhög stretch, vilket betyder att tyget i våra 8 x 1-produkter sträcks ut vid användning, men ullfibrerna drar ihop sig igen efter tvätt. Ullfibrerna är råa (obehandlade) vilket betyder att ullens naturligt isolerande och fuktabsorberande egenskaper bevaras.


100 procent ekologisk merinoull från Argentina
Svanenmärkt
Miljövänlig enzymbehandling
Bred, enhetlig ribbstruktur
Medelhög stretch
21.5 mikron
Nm 40/1*


Köp produkter med 8 x 1-ribbstickning för baby, barn, dam och herr.


*Tack vare vår unika enzymbehandling upplevs vår 21,5 mikron som 19,5 mikron vid beröring

Multiribb

+
Multiribbstickningen tillverkas av ull av vår signaturkvalitet och karaktäriseras av en oregelbunden, vacker, ribbstickad yta.

Alla våra multiribbprodukter har fått en unik, 16 timmar lång, miljövänlig enzymbehandling som gör att du får en otroligt mjuk produkt som inte kliar. Den här sticktekniken ger medelhög stretch, vilket betyder att tyget i våra multiribbprodukter sträcks ut vid användning, men ullfibrerna drar ihop sig igen efter tvätt. Ullfibrerna är råa (obehandlade) vilket betyder att ullens naturligt isolerande och fuktabsorberande egenskaper bevaras.


100 procent ekologisk merinoull från Argentina
Svanenmärkt
Miljövänlig enzymbehandling
Oregelbundet ribbstickad yta
Medelhög stretch
21.5 mikron
Nm 40/1*


Köp multiribb till baby, barn och dam.


*Tack vare vår unika enzymbehandling upplevs vår 21,5 mikron som 19,5 mikron vid beröring

4 x 2 smal ribb

+
Ett av våra senaste men också populäraste tillskott. Våra 4 x 2-produkter karaktäriseras av en diskret, smal och enhetligt ribbstickad yta. Garnet som används till 4 x 2-produkterna är extra tunt (18,5 mikron) och det gör att du får en fin, skön och lätt produkt.

Alla våra 4 x 2-produkter har fått en Naturetexx® Plasma-behandling – en miljövänlig chockbehandling där man endast använder elektricitet och luft för att behandla ullfibrerna. Det ger dig en slitstark och otroligt mjuk produkt. Sticktekniken ger medelhög stretch, vilket betyder att produkten sträcks ut vid användning, men ullfibrerna drar ihop sig igen efter tvätt.


100 procent ekologisk merinoull
Naturetexx® Plasma-behandling
Smal, enhetligt ribbstickad yta
Medelhög stretch
18.5 mikron
Nm 72/2


Köp produkter med 4 x 2-ribb för baby, barn, dam och herr.

Slätstickad ull

+
Kallas också vår exklusiva ull eller activewear eftersom sticktekniken och designegenskaper gör de här produkterna särskilt lämpliga för sport och friluftsliv.

Våra produkter i slätstickad ull karaktäriseras av en jämn, slät yta. Jämfört med vår 1x1-ribb – som också har en slät, jämn yta – har vår slätstickade ull en tätare struktur. Tack vare den här sticktekniken sträcks inte tyget ut på våra produkter i slätstickad ull, utan de håller samma form efter användning och tvätt. Garnet som används till produkterna i slätstickad ull är extra tunt (18,5 mikron) och det gör att du får en skön och lätt produkt.

Alla våra produkter i slätstickad ull har fått en Naturetexx® Plasma-behandling – en miljövänlig chockbehandling där man endast använder elektricitet och luft för att behandla ullfibrerna. Det ger dig en slitstark och otroligt mjuk produkt.


100 procent ekologisk merinoull
Naturetexx® Plasma-behandling
Slät yta
Särskilt lämplig för sport och friluftsliv
18.5 mikron
Nm 72/2


Köp slätstickad ull till barn, dam och herr.

Merinoull/siden

+
70 procent ekologisk merinoull och 30 procent mullbärssilke. Silkeslena och luftiga – våra merinoull/siden-produkter är otroligt lätta och merinoullens goda, naturligt temperaturreglerande egenskaper håller dig bekväm året runt.

Våra merinoull/siden-produkter har fått en EXP-behandling – ett alternativ till Superwash – utan användning av klor, som kapslar in merinoullens kliande hår och lämnar ullen supermjuk och klifri. De här produkterna har dessutom medelhög stretch, vilket betyder att produkten sträcks ut vid användning, men ullfibrerna drar ihop sig igen efter tvätt.


70 procent ekologisk merinoull/30 procent mullbärssilke
Miljövänlig EXP-behandling
Slät yta
Medelhög stretch
17.5 mikron
Nm 60/1


Köp merinoull/siden till baby, barn, dam och herr.

Observera: Den exklusiva silkestråden tillverkas av kinesiskt mullbärssilke, som kommer från silkesfjärilens kokonger. För att framställa långa silkestrådar av högsta kvalitet kokas kokongerna med silkesfjärilens larv inuti, för att säkerställa att larven inte tuggar sig ut och därmed biter av de långa trådarna i kortare bitar.

Vi är medvetna om den pågående debatten om huruvida silke utvinns på ett etiskt sätt. Akademisk forskning om ämnet hävdar att silkesfjärilens larv dör omedelbart utan smärta. Men i framtiden hoppas vi kunna producera merinoull/siden-produkter där det inte finns minsta tvivel om silkesfjärilslarvens välfärd.

Ullfrotté

+
Karaktäriseras av en mjuk, gosig insida och en slät yta. Tack vare tygets tjocklek är den här ulltypen särskilt lämplig som isolerande mellanlager och accessoarer som mössor och balaklavor.

Alla våra ullfrottéprodukter har fått en Naturetexx® Plasma-behandling – en miljövänlig chockbehandling där man endast använder elektricitet och luft för att behandla ullfibrerna. Det ger dig en otroligt mjuk och slitstark produkt.


100 procent ekologisk merinoull
Naturetexx® Plasma-behandling
Slät yta,
gosig insida
Perfekt som mellanlagerr
18.5 mikron, Nm 72/2
19.5 mikron, Nm 60/1


Köp ullfrotté till baby, barn, dam och herr.

Loop back

+
Vår loop back-kvalitet kännetecknas av en slät, jämn yta och en mjuk, lite frissig insida. Som namnet antyder består tygets baksida av tusentals små öglor. Det är de små, små öglorna som gör den här kvaliteten så otroligt mjuk. Du kanske känner igen den här typen av öglor på insidan från vår merinoullsfrotté som också har en slät yta och en burrig insida. Men öglorna på vår nya loop back-kvalitet är tätare stickade för att ge en slät, jämnare yta. Därför både ser och känner man att insidan av vår loop back är tätare och inte lika burrig som vår merinoullsfrotté. Båda kvaliteterna andas naturligt mot din hud och hjälper till att reglera din kroppstemperatur, vilket gör dem särskilt lämpliga som ett värmande mellanlager som håller dig precis lagom varm.

Våra loop back-produkter har fått en Naturetexx® Plasma-behandling – en miljövänlig chockbehandling där man endast använder elektricitet och luft för att behandla ullfibrerna. Det ger dig en otroligt mjuk och slitstark produkt.


100 % ekologisk merinoull
Naturetexx® Plasma-behandling
Slät yta, krusig insida
Perfekt som mellanlager
Nm 72/2, Nm 60/1


Handla loop back för dam och herr.

Ullfleece

+
Vår 100 procent ekologiska ullfleece karaktäriseras av den borstade, fluffiga ytan. Det tjocka, fluffiga tyget gör att produkter i ullfleece passar särskilt bra som ett isolerande mellanlager eller ytterlager i barnvagnen, bilstolen eller för utelek.

Alla våra ullfleeceprodukter har fått en Naturetexx® Plasma-behandling – en miljövänlig chockbehandling där man endast använder elektricitet och luft för att behandla ullfibrerna. Det ger dig en slitstark och otroligt mjuk produkt.


100 procent ekologisk merinoull
Naturetexx® Plasma-behandling
Borstad, fluffig yta
Optimalt mellan- och ytterlager
19.5 mikron
Nm 56/2*


Köp ullfleeceprodukter till baby och barn.

Merinoull/alpacka

+
70 procent ekologisk merinoull och 30 procent ofärgad alpackaull. Den perfekta kombinationen av värme, komfort och elegans. Alpackaull har många av de naturliga egenskaper som du känner igen och älskar hos vår ekologiska merinoull. Den här lyxiga fiberblandningen av mjuka naturmaterial ger dig en naturligt värmereglerande och ventilerande produkt för komfort under alla årstider.

Vår alpackaull kommer från Perus högland i Sydamerika. Här strövar alpackor runt i den karga terrängen i snabbt växlande och ofta extrema väderförhållanden. Deras ullfibrer är ihåliga vilket gör dem mycket slitstarka och naturligt isolerande. Dessutom innehåller inte alpackaullens fibrer något lanolin vilket gör dem naturligt hypoallergena. Alpackaullens fibrer är naturliga och ofärgade, vilket skapar en vacker melerad struktur på den släta ytan. Eftersom ullfibrerna är ofärgade kan den naturliga färgen variera mellan olika partier.


70 procent ekologisk merinoull/30 procent ofärgad alpackaull
Alpackaull från Peru, sydamerikanska Anderna
Slät yta, melerad struktur
Medelhög stretch
Perfekt som mellanlager
24 mikron
Nm 28/2


Köp merinoull/alpacka till baby, barn och dam.


Vår merinoull

Till våra produkter använder vi merinoull, som är en av världens finaste och mjukaste ullkvaliteter. Vår merinoull är 100 procent ekologisk. Den kommer från får som inte utsätts för mulesing hos lantbrukare som följer de högsta standarderna inom djurvälfärd. Kort sagt, när du köper ullprodukter från DILLING får du alltid ull av hög kvalitet från glada får.

Läs mer om våra djur och deras välfärd här.

Vi använder merinoull av 17,5 mikron (superfin) till 21,5 (medium) i våra produkter med Nm inom ett intervall från 40/1 till 72/2.

Läs mer om ullens egenskaper här.


Fritt från farliga kemikalier och tungmetaller

Alla våra produkter har tillverkats med största respekt för miljön och utan användning av skadliga kemikalier och tungmetaller. Den absoluta merparten av våra ekologiska ullprodukter spinns i Tyskland och Polen, färgas på vårt Svanenmärkta färgeri i Danmark och klipps och sys i våra egna fabriker i Litauen*.

Avslutningsvis får alla ullprodukter som är tillverkade av ull i vår signaturkvalitet – 1 x 1, 8 x 1 och multiribb – en unik, 16 timmar lång, miljövänlig enzymbehandling för en otroligt mjuk produkt som inte kliar.

Läs mer om vår produktion här.

*Exakt information om leveranskedjan för en viss produkt finns alltid på produktbeskrivningssidan för just den produkten.