EkologiDe flesta har efterhand fått ganska bra koll på vad ekologiska livsmedel innebär. Men ekologiska kläder – vad betyder det egentligen?

För att ett plagg ska få kallas ekologiskt ska det tillverkas av ekologiska naturmaterial, till exempel ull eller bomull. I det ekologiska jordbruket ska en lång rad krav uppfyllas, precis som vid odling av ekologiska livsmedel. Till exempel är det inte tillåtet att använda pesticider i odlingen av bomull, och i produktionen av ull ligger fokus på djurvälfärd för fåren.

I den efterföljande produktionen … ställs faktiskt inga krav. För att kunna kalla sina textilvaror ekologiska behöver man bara köpa ekologiskt garn. Här kan de flesta producenter alltså vara med om de bara satsar lite extra på garnet.

Vår variant av ekologiska kläder
Ekologiska garner är en riktigt bra början och ett steg i en mer hållbar riktning. Men vi menar att den efterföljande produktionen är minst lika viktig. Hos DILLING har vi tittat extra noga på behandlingen och färgeriprocessen – det är nämligen ofta här som plaggen kommer i kontakt med irriterande kemikalier som kan vara skadliga både för miljön, för medarbetarna och för dig som ska bära dem. Våra ekologiska kläder bearbetas därför enligt Svanenmärkningens krav på en ren färgeriproduktion.

Vad gäller ull vill vi säga att vår ekologiska ull till exempel inte har genomgått samma klorbehandling (Superwash) som annan ull på marknaden har. Superwash används för att förbättra ullens tvättegenskaper och säkerställa att ullen inte krymper. Den här behandlingen innebär dessvärre att det släpps ut en del klor (AOX) med spillvattnet, vilket har en negativ effekt på miljön. Du kan läsa mer om det i vårt blogginlägg Behandlad vs. obehandlad ull.

Leta efter det gröna EKO-märket
Du känner igen våra ekologiska produkter på det gröna EKO-märket i det högra hörnet av produktbilderna. De här produkterna består av 100 % ekologisk ull, 100 % ekologisk bomull eller 95 % ekologisk bomull/5 % elastan. Strumporna består av 80 % ekologisk ull/bomull, 17 % polyamid och 3 % elastan. Hela vårt ekologiska sortiment är certifierat med Svanenmärket.

Konventionella produkter
Förutom vårt ekologiska sortiment erbjuder vi också konventionella produkter – bland annat produkter i exklusiv merinoull som har genomgått en Superwash-behandling. Det gör vi eftersom det helt enkelt inte har varit möjligt att skaffa de efterfrågade materialen i en ekologisk variant av tillfredsställande kvalitet. Men vi arbetar hela tiden med att vidareutveckla våra produkter så att vi kan erbjuda våra kunder miljövänliga underkläder av högsta kvalitet. Våra konventionella produkter färgas också på vårt Svanenmärkta färgeri utan användning av irriterande kemikalier eller tungmetaller.* Vi menar därför att de är ett bra och mer hållbart alternativ till andra underkläder på marknaden.

* De enda konventionella produkter som vi inte färgar själva är den blå och svarta färgen i ull/silke. Dessa köper vi garnfärgade och de är båda Oekotex-certifierade.


LÄS MER OM HÅLLBARHET