Producerat i EuropaSkulle det inte vara billigare att få kläderna producerade i Asien? Jo, det skulle det. Men vi har valt att gå en annan väg. Vi vill gärna stötta industrin i Europa. På så vis kan vi också garantera att alla medarbetare har bra arbetsvillkor och rättvis ersättning.

Här nedan kan du se de olika processer som underkläderna går igenom innan de är klara att användas.

Spinning
Vi köper våra ekologiska råmaterial genom två tyska leverantörer, Zwickauer Kammgarn och Weber & Heusser. De sörjer för att råmaterialet spinns till garn i Tyskland.

Stickning
Garnet stickas till tyg hos vår samarbetspartner Sontex i Danmark. Vi strävar alltid efter att hitta lokala leverantörer där det är möjligt. Det gör värdekedjan mer genomskinlig, och det gör det enklare för oss att justera och utveckla nya kvaliteter.

Färgning
Alla våra produkter färgas på vårt Svanenmärkta färgeri, L. P. Hansens Eftf. Textilfarveri, i Danmark (med undantag för färgen gråmelange, som kommer garnfärgad från våra GOTS-certifierade leverantörer, samt den blå och svarta färgen i ull/silke som är certifierad med Oekotex 100). Här används endast de renaste färgämnena, och inga skadliga kemikalier eller tungmetaller används i produktionen. Se mer under fliken Svanenmärkt färgeri.Tillskärning
Vi har vår egen tillskärarateljé, Danva i Litauen, där allt tyg blir tillskuret efter mönster. Vi har ett nära samarbete med våra litauiska kolleger och har en daglig dialog med dem.

Sömnad
På syateljén Avadan i Litauen har vi cirka 250 duktiga medarbetare. De syr alla plagg och kvalitetskontrollerar dem innan de paketeras och skickas till lagret i Danmark. Arbetstiden är kl. 7–15.30 på vardagarna. Tidigare jobbade de i två skift, men det ändrades år 2012 för att underlätta för medarbetarnas familjeliv.

Produktion utanför EU
Vår produktion i Litauen har svårt att möta efterfrågan. Vi har därför nyligen startat upp ett samarbete med syateljén Lubawa i Vitryssland. Det är första gången vi vågar oss utanför Europeiska unionen. Hos Lubawa sitter ungefär 30 medarbetare och syr för oss. Vi har besökt fabriken i flera omgångar och har ett mycket gott intryck av den som arbetsplats.

Strumpor producerade i Kina
Vi kan inte själva producera strumpor, så vi har därför designat dem och med omsorg letat efter en leverantör som kan leva upp till våra krav på hållbarhet och kvalitet. Strumporna är GOTS-certifierade. Det är din garanti på att det inte har använts några skadliga kemikalier i produktionen och att arbetsförhållandena följs enligt ’International labour Organization’.

LÄS MER OM HÅLLBARHET