Tillverkat i EuropaSkulle det inte vara billigare att producera våra kläder i Asien? Jovisst, det är klart. Men vi har valt en annan väg. Vi vill stödja industrin i Danmark och Europa, i första hand utifrån subsidiaritetsprincipen eftersom transporterna minskar betydligt jämfört med ett upplägg där produktionen sker i Fjärran Östern.

Nedan hittar du information om alla de olika stadier och processer som kläderna genomgår innan de är färdiga att användas. Det är viktigt för oss att vara 100 procent öppna om hur våra kläder produceras, eftersom vi vill vara så transparenta som möjligt. Samtidigt betyder det också att du som kund kan fatta ett välgrundat beslut innan du köper något.

Spinning
Vi köper våra ekologiska råmaterial genom två tyska leverantörer, Zwickauer Kammgarn och Weber & Heusser. De sörjer för att råmaterialet spinns till garn i Tyskland.

Stickning
Garnet stickas till tyg hos vår samarbetspartner Sontex i Danmark. Vi strävar alltid efter att hitta lokala leverantörer där det är möjligt. Det gör värdekedjan mer genomskinlig, och det gör det enklare för oss att justera och utveckla nya kvaliteter.

Färgning
Den absoluta merparten av våra produkter färgas på vårt miljövänliga färgeri i Danmark. I vårt färgeri använder vi bara de renaste färgämnena, och inga skadliga kemikalier eller tungmetaller används i produktionen. Läs mer under rubriken Miljövänligt färgeri. För att möta ökad efterfrågan färgas en del av våra produkter i Polen.Tillskärning
Vi har vår egen tillskärarateljé, Danva i Litauen, där allt tyg blir tillskuret efter mönster. Vi har ett nära samarbete med våra litauiska kolleger och har en daglig dialog med dem.

Sömnad
I syfabriken Avadan i Litauen har vi cirka 270 duktiga medarbetare. De syr största delen av våra kläder och kvalitetskontrollerar allting innan det packas och skickas hem till vårt lager i Danmark. Arbetstiderna på vardagar är 07:00-15:30. Tidigare arbetade de i tvåskift, men detta ändrades 2012 för att göra det lättare för de anställda att få familjelivet att fungera.

Produktion i Belarus
Den överlägset största delen av vår produktion sker i Danmark och Litauen. Men vår syfabrik i Litauen har haft svårt att hålla jämna steg med den ökade efterfrågan. För att kunna leva upp till efterfrågan har vi försökt anställa fler sömmerskor till den litauiska fabriken. Tyvärr har vi haft svårt att rekrytera nya medarbetare i Litauen, eftersom så många i de yngre generationerna emigrerar till länder i väst för att arbeta och utbilda sig. Därför har vi varit tvungna att söka kvalificerad arbetskraft i grannländerna. Vi har startat ett samarbete med Lubawa, en syfabrik i Belarus. Det är första gången vi har rört oss utanför EU.

Beslutet fattades delvis genom subsidiaritetsprincipen. Syfabriken Lubawa ligger geografiskt nära Avadan. Det innebär mindre trafik och därmed kan vi begränsa våra koldioxidutsläpp. Subsidiaritetsprincipen gäller också för det utbyte av erfarenheter och kunskaper som sker mellan de två arbetsplatserna. På Avadan har vi över 30 års erfarenhet av sömnad och kvalitetssäkring av produkterna. Årtionden av erfarenhet som vi delar med oss av till arbetarna på Lubawa genom utbildning och mentorskap. Detta kunskapsutbyte gör det möjligt för oss att skapa ett givande samspel mellan vår syfabrik i Litauen och produktionen på Lubawa.

På Lubawa är det cirka 60 kvinnor som syr för oss. De arbetar i 8-timmarsskift. Tidigare arbetade de 12-timmarsskift och på helger, men som en del av vårt samarbete med Lubawa ändrades detta för att underlätta familjelivet för sömmerskorna.

Vi är naturligtvis medvetna om situationen i Belarus och om den kritik som riktas mot det belarusiska styret. När vi inledde vårt samarbete med Lubawa 2017 var det politiska klimatet mellan EU och Belarus mycket annorlunda än 2021. Vi följer situationen och förhållandena på syfabriken noga. Det är viktigt för oss att understryka att vi i första hand fokuserar på människor och inte på system. Med andra ord har vi inte inlett samarbete med Lubawa i Belarus på grund av landets styre, utan på grund av de mycket kompetenta belarusiska män och kvinnor som bor där. Dessutom kan vi bidra med arbetstillfällen i ett land som i hög grad är drabbat av social och ekonomisk ojämlikhet. Vi vill inte göra ont värre genom att göra sömmerskorna arbetslösa. Landets administration är en sak, men som vi ser det är kvinnorna som arbetar för oss en annan sak, och vi är mycket nöjda med dem och deras arbete.

Den största utmaningen för oss är att hitta en europeisk produktionsanläggning eller ett land med tillräckligt många kvalificerade arbetstagare där vi inte behöver hantera frågor som korruption. Vi undersöker för närvarande en rad olika möjligheter, så om du känner till produktionsställen med tillräcklig sömnadskapacitet i ett demokratiskt styrt land utan korruption är vi mycket intresserade av att höra från dig.

Strumpor tillverkade i Turkiet och Kina
Vi kan inte producera strumpor vid vår syfabrik i Litauen, och därför har vi letat efter en leverantör som lever upp till våra förväntningar i fråga om hållbarhet och kvalitet. Våra strumpor har tidigare tillverkats i Kina, men 2021 bestämde vi oss för att byta leverantör och tillverkningen sker nu enbart i Turkiet. Tillverkningen i Turkiet är fortfarande ganska ny, så en liten del av vårt sortiment av strumpor i webbutiken kommer fortfarande från produktionen i Kina. Våra strumpor har alltid varit – och är fortfarande – GOTS-certifierade. Det är en garanti för att inga skadliga kemikalier har använts i produktionen och att arbetsförhållandena följer de som rekommenderas av Internationella arbetsorganisationen ILO.

LÄS MER OM HÅLLBARHET