Merinoullens egenskaper

Merinoullens egenskaper

Merinoull är en av de finaste och mjukaste ullkvaliteterna i världen. I den här guiden till merinoull anger vi fiberdiametern i mikron, alltså mikrometer, och Nm-talet. Begreppen mikron och Nm beskrivs mer utförligt nedan.

Mikron

Merinoull har ett mycket lägre mikronvärde jämfört med andra ulltyper, vilket är en av anledningarna till att den lämpar sig så bra för kroppsnära produkter och till sport- och friluftskläder. Till skillnad från andra ulltyper som kan sticka och klia, har merinoullsfibrerna den unika förmågan att böja sig när de kommer i kontakt med huden. Ullfibrerna i våra produkter är på 17,5 (superfin) till 21,5 (medium) mikron, där en mikron är lika med en miljondels meter. Som jämförelse är ett hårstrå från en människa vanligen 50 mikron.

Nm

I guiden anger vi också garnnumret, till exempel Nm 40/1. Nm står för ”numero metric count”, eller metriskt nummer, och motsvarar antalet tusen meter per kilogram garn (1 000 m/kg). Som en tumregel kan man säga att ju finare garnet är, desto högre Nm-värde har det.

Alla garnnummer består av två tal – det första talet betecknar antal tusen meter per kilogram och det andra talet betecknar antal trådar (eller ändar) som har tvinnats ihop i garnet. I exemplet Nm 40/1 består ett kilogram av 40 000 m garn av en enda tråd. Om garnnumret är 40/2 betyder det att ett kilogram garn består av 40 000 meter garn av två hoptvinnade trådar, vilket skulle ge en kraftigare och tjockare produkt.