Tillsammans sätter vi återigen fokus på astma och allergi

Allergiska sjukdomar är några av de vanligaste kroniska sjukdomarna och påverkar miljontals människor i deras vardag, runt om i världen. I Sverige lever 3–10 % av den vuxna befolkningen med atopiskt eksem och ca 20 % av barnen lider också av denna sjukdom. Dessutom lider ca 10 % av de vuxna och 9 % av barnen av astma.

Trots det överväldigande antalet människor i Sverige som lider av allergier, astma eller andra relaterade sjukdomar får dessa kroniska sjukdomar mycket lite uppmärksamhet. Det är här som vi, tillsammans med er kunder, vill göra skillnad.

I stället för att erbjuda rabatter på Black Friday donerar vi återigen 20 % av omsättningen från Black Friday till välgörenhet. Genom att göra en beställning på vår webbplats under fredagen den 26 november 2021 kommer vi tillsammans – för tredje året i rad – att donera 20 % av omsättningen till Astma- och Allergiförbundet som arbetar för att alla med astma eller allergi ska få ett tryggare och friskare liv.

Titta här för att se hur ditt stöd gör skillnad för familjer som lever med astma och allergi

Även om allergiska sjukdomar ofta inte är livshotande kan de orsaka olika typer av irritation och obehag som kan leda till försämrad livskvalitet. Detta är något som Trine och hennes två äldsta barn, Karla och Alfred, själva har upplevt. Vi besökte Trine och hennes familj för att lära oss mer om deras vardag med astma och allergier.

Produkter som du och dina barn kan bära direkt mot huden

Forskning om allergier har alltid varit en fråga som ligger oss varmt om hjärtat, särskilt eftersom våra kunder ofta bär våra produkter direkt mot huden.

Som företag har vi också upplevt allergier på nära håll när vår tidigare färgmästare Birthe Jensen på 1980-talet utvecklade svår allergi mot formaldehyd. Ända sedan hon fick sin diagnos har vi arbetat passionerat för att utveckla processer som säkerställer en produktion som är både miljövänlig och allergivänlig. Det betyder att du alltid kan vara säker på att din DILLING-produkt har färgats utan tungmetaller och torkats uteslutande med luft. På merinoullsprodukterna avlägsnas de kliande småhåren med hjälp av en miljövänlig enzymbehandling eller elektricitet – och våra produkter är alltid fria från skadliga kemikalier.

Vi frågade Helena Färnsten från Astma- och Allergiförbundet hur förra årets donation användes och hur de planerar att använda årets Black Friday-donation.

Hur gör ert arbete skillnad för medlemmarna i er organisation?

Astma- och Allergiförbundet arbetar för att möjliggöra ett friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi eller annan överkänslighet genom att sprida information, bedriva opinionsbildning och stödja forskning. Ett par exempel på frågor där vi varit aktiva och bidragit till att skapa skillnad är pollenmätningarna som var nedläggningshotade i norra Sverige där staten nu efter ett intensivt påverkansarbete från vår sida tar initiativ till en nationell lösning. Även införandet av den nya tobakslagen som innebär rökfritt i fler offentliga miljöer, inte bara inomhus utan även utomhus är ett resultat av ett opinionsbildningsarbete från många aktörer, bland annat oss.

Vad användes DILLINGs donation från 2020 till?

2020 års donation gick till Barnallergifonden där föräldrar till barn med allergi kan söka bidrag. Där kan vi glädjande berätta att Albin 7 år har fått en luftrenare till sitt rum som gör att hans eksem inte kliar lika mycket och att han sover bättre om natten. En familj med fyra barn som har multiallergier fick möjligheten att köpa en dammsugare med hepafilter som förbättrar luften i hemmet. Melker 12 år med både katt- och matallergi fick bidrag till en dator för att kunna umgås med sina kompisar oftare och på ett för honom säkert sätt. Julia 13 år har hittat en sport på vatten som hon kan hålla på med under vår och sommar trots sin allergi. Hon fick bidrag till en wakeboard. Det är några exempel på hur bidrag kan göra stor skillnad för ett barn eller en hel familj.

På vilka områden kan DILLINGs donation i år göra skillnad?

I april i år lanserade Astma- och Allergiförbundet en kunskapsplattform som heter Allergiakademin. Den innehåller snabba kurser om olika allergiområden och är öppen för alla. Syftet med Allergiakademin är att sprida baskunskap om allergier till föräldrar med barn som har allergi, eller till andra vuxna som möter barn med allergier. Det kan vara mor- och farföräldrar, föräldrar till barnens kompisar eller personal i förskola och skola. Allt för att föräldrar till barn med allergi ska kunna känna en ökad trygghet när de själva inte är tillsammans med sina barn. Årets donation kommer vi att använda för att fortsätta utveckla och sprida Allergiakademin. Det finns idag information om fyra olika områden. Under nästa år vill vi gärna lägga till fler.

Mer om Astma- och Allergiförbundet

Astma- och Allergiförbundets främsta uppdrag är att påverka hela samhället så att det fungerar väl för människor med allergisjukdomar. Det innebär att vi opinionsbildar för förändringar som leder till ökad tillgänglighet till olika miljöer för människor med allergier och överkänslighet.

10 % rabatt på din första beställning

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Samtidigt får du nyheter och inspiration direkt i din inkorg.

Acceptera marknadsföringscookies för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ändra dina preferenser

DILLING är ett danskt familjeföretag med en lång tradition av att tillverka ekologiska ullprodukter som håller dig varm. I dag tillverkar vi kläder för hela familjen i ekologisk merinoull och bomull med den fjärde generationen, Morten Dilling, vid rodret. Våra ekologiska underkläder och underställ säljs till förmånliga priser eftersom du köper direkt från tillverkaren.

I vår webbutik hittar du mjuka, ventilerande och allergivänliga kläder i naturmaterial som tillverkas utan skadliga kemikalier och under goda arbetsförhållanden inom Europas gränser.

De flesta av våra produkter är certifierade med Svanen och skonsamt färgade på DILLINGs eget färgeri i Danmark.

Du hittar DILLINGs produkter i följande länder: dk.dilling.comdilling.de, uk.dilling.comdilling.nldilling.fidilling.frno.dilling.com.