Är du frusen av dig? Här är fyra tips till dig


Våren är på väg, men om du är frusen av dig kan väntan kännas lång. Här får du fyra goda råd om hur du håller värmen medan du väntar på det fina vädret.


Är du frusen av dig? Här är fyra tips till dig


Börjar du hacka tänder bara vid tanken på att du ska ge dig ut i vintervädret? Klarar du inte att vara utomhus i mer än fem minuter innan kroppen börjar skaka av köld? Tycker du att det är oändligt länge kvar till sommar och sol?

Tyvärr kan vi inte trolla fram värmen, men vi kan hjälpa dig att ta dig igenom de kalla månaderna så att du inte behöver frysa så mycket.

Här har vi samlat fyra goda råd om hur du håller dig varm under den kalla årstiden.


Klä dig i flera lager

När du ger dig ut i kylan ska du skydda dig mot både kyla, blåst och regn. Därför är det en bra idé att klä sig i flera lager. Se till att det yttersta lagret är både vind- och vattentätt så att blåst och regn inte kan tränga igenom och kyla ned kroppen. Det innersta lagret ska gärna vara både varmt och kunna transportera bort svett, så en investering i ett ullunderställ från Dilling är att rekommendera. Plaggen är nämligen tillverkade i exklusiv merinoull som isolerar och hjälper kroppen att hålla värmen. Dessutom är merinoull effektivt på att absorbera fukt så att du håller dig varm och torr även om du svettas. Ullunderkläderna är ekologiska och Svanenmärkta och finns i flera färger till både män, kvinnor och barn. Du kan se hela Dillings utbud av ullkläder hier .


Avstå från alkohol

Det kanske kan verka frestande att värma sig med något starkt om du är ute i kylan. Men det är faktiskt en riktigt dålig idé att ta fram alkoholen. Även om det kanske ger dig en varm känsla i halsen och magen just när du dricker den så hjälper inte alkoholen dig att hålla värmen. Tvärtemot har den – enligt webbplatsen Livescience.com – rakt motsatt effekt och får kroppstemperaturen att falla. Om du behöver värma dig med något så strunta i alkohol och fyll i stället på termosen med te, kaffe eller varm choklad.


Ät massor av mat

Om det är kallt utomhus har du en riktigt bra anledning att äta lite mer än du brukar. Kylan sätter nämligen igång kroppens förbränning, så det är viktigt att fylla upp reserverna innan du ger dig ut i vintervädret. Du ska faktiskt gärna ge kroppen fler kalorier än den förbränner. Då håller du blodsockret uppe och ser till att din kropp har tillräckligt med energi för att hålla sig varm. Dessutom hjälper vårt fettlager till att isolera, så det är bra att äta lite extra fet mat under de kalla månaderna. Det betyder naturligtvis inte att du ska gå upp en storlek och äta allt, men om du är mycket smal kan det vara svårt att hålla värmen.


Vänj dig vid kylan

Det låter kanske kallt och cyniskt att du bara ska vänja dig vid kylan, men det går faktiskt. Om man utsätts ofta för kyla kan man lära sin kropp att inte reagera så kraftigt på kalla temperaturer. Det betyder att man börjar frysa vid en senare tidpunkt än vad man annars skulle göra. Varför det är så är inte helt klargjort, men enligt Livescience.com hänger det möjligen ihop med kroppens fettsammansättning. I kroppen har vi både vitt och brunt fett, och det är det bruna fettet som omvandlas till värme. När kroppen utsätts för kyla skapar den mer brunt fett, och det skulle alltså kunna vara förklaringen på att man kan vänja sig vid kalla temperaturer.