Behandlad vs. obehandlad ull

Ull är väl ull ... eller?
Det är faktiskt stor skillnad på vilken typ av ull man köper – både när det gäller kvalitet, hudvänlighet och miljö. Ull delas ofta upp i ”behandlad” och ”obehandlad” ull. Det är dock lite missvisande eftersom all ull i princip är behandlad – skillnaden ligger i vilken metod som används.
 

Behandlad vs. obehandlad ull

Behandlad vs. obehandlad ull

 
 

Behandlad ull (konventionell ull)
Största delen av alla ullunderkläder på marknaden är tillverkade av behandlad ull. Med behandlad ull menar man vanligtvis ull som har genomgått en behandling som kallas ”Superwash”. Vid en Superwash-behandling tar man först bort de yttersta fjällen/kliande håren från ullfibern med hjälp av en klorbehandling. När de värsta fjällen/kliande håren är borttagna får ullfibern en tunn film av antingen naturlig eller konstgjord harts (kåda eller en form av plast).

Fördelar:
Ullen blir enklare att hantera – både för producenten och användaren. När ullen fått ett överdrag av denna tunna hartsfilm blir den nämligen mindre skör. Därmed blir den enklare att färga och användaren behöver inte vara lika försiktig vid tvätt för att undvika krympning eller filtning. Dessutom gör behandlingen att ullen inte kliar.

Nackdelar:
Klorbehandlingen av ullen har negativ inverkan på miljön eftersom en del klor och AOX* släpps ut med spillvattnet. Dessutom begränsar den tunna hartsfilmen ullens naturliga egenskaper, bl.a. förmågan att ta upp fukt och skydda mot svettlukt, eftersom svetten får svårare att tränga in i ullens struktur (se avsnittet om svettabsorbering och skydd mot svettlukt).

*Vi har låtit testa både konventionell och ekologisk ull hos en tredjepart. Testerna visar tydligt att det i produkten finns ett högre innehåll av klor och AOX i den konventionella ullen än i den ekologiska. Det finns så vitt vi vet ingen dokumentation för om dessa ämnen, i denna mängd, är skadliga för huden eller inte. Vi har därför skickat testresultatet till både Astma-Allergi Danmark och till Miljøstyrelsen, men de har inte heller kunnat svara på detta. Vi kommer att fortsätta vår undersökning och informera er om vi hittar ett svar.

Obehandlad ull (ekologisk ull)
Obehandlad ull är ull som inte har genomgått den miljöbelastande Superwash-behandlingen, utan i stället har behandlats skonsamt utan att förändra ullens struktur.

DILLING:s ekologiska sortiment är ett exempel på detta. Eftersom vi inte använder Superwash men ändå vill få en mjuk kvalitet, genomgår vår ekologiska ull i stället en enzymbehandling för att ta bort fjäll/kliande hår från ullfibern. För den specialintresserade är det specifika enzym som används ett miljövänligt enzym som även är vanligt i tvättmedel. Enzymet bryter ner proteiner genom att angripa peptidbindningarna och under processen kan man gå in och använda enzymet för att släta ut ullfibern så att ullen varken kliar eller filtar sig.

Fördelar:
Eftersom man vid en enzymbehandling tar bort kliande hår mer effektivt än vid en klorbehandling känns ullen härligt mjuk och man behöver därför inte täcka ullfibern med hartsfilm. Det gör att ullen bibehåller sina naturliga egenskaper, som att ta upp fukt, reglera kroppstemperaturen och skydda mot svettlukt. Dessutom är denna behandling mycket skonsam för miljön eftersom det inte släpps ut några miljöbelastande kemikalier med spillvattnet.

Nackdelar:
Eftersom enzymbehandlad ull inte är inkapslad i en hartsfilm är den skörare än Superwash-behandlad ull. För användaren betyder det att man måste vara mer noggrann med att följa produktens skötsel- och tvättråd. Men all ekologisk ull från DILLING behöver inte handtvättas – våra ekologiska produkter tål utan problem att tvättas i maskin, så länge det görs på ullprogram i 30° med ulltvättmedel.

Ullens naturliga egenskaper
Båda ulltyperna har några bra naturliga egenskaper – men som visas på bilden bibehålls de bäst genom behandlingar där ullen inte kapslas in i en hartsfilm.

Temperaturreglering
Ull är ett otroligt bra material för isolering – det håller dig sval när det är varmt och varm när det är kallt. Ullunderkläder kan därför användas året runt – många föredrar dock en lite tjockare variant under vinterhalvåret och tunnare ull under sommarhalvåret.

Svettabsorbering
Ull kan naturligt ta upp 33 procent av sin egen vikt i fukt utan att kännas blöt. Det gör att ull passar perfekt för sportaktiviteter både på sommaren och på vintern, eftersom det tar bort svetten från kroppen och håller huden torr. Denna egenskap är även perfekt för baby- och barnkläder, eftersom det innebär att de små kan växla mellan att vara aktiva och att vara stilla, utan att du behöver oroa dig för fuktiga kläder som kan orsaka förkylning.

Skydd mot svettlukt
Kanske har du hört att ullunderkläder skyddar mot svettlukt men funderat på hur det egentligen ligger till? Först och främst är det viktigt att påpeka att svett inte har någon lukt i sig själv. Det är först när svetten ligger mot huden och angrips av bakterier som den välkända svettlukten uppstår. När ull tar upp svett, som beskrivs ovan, binds den i ullens struktur. Bakterierna kan inte längre tränga in och kan därför inte få svetten att lukta illa. Ullen bidrar därför till att förebygga svettlukt och dina ullunderkläder luktar inte surt, som exempelvis polyester har en tendens att göra.

Många tror att ull inte luktar eftersom det sitter rester av lanolin från fåret i ullen. Lanolin är ett slags vattenavvisande vax som fåret producerar. I naturen gör det att fårets ull inte blir genomblöt, men när man ska använda ullen till kläder tvättas ofta detta vax helt ur.