Bomull under luppen

Yes! Du har precis fått veta att dina nya bomullsprodukter från DILLING är klara att hämtas. Kanske har du valt dem p.g.a. av den fina kvaliteten, eller för att du vill slippa skadliga kemikalier i din vardag?
 

Bomull under luppen

 Bomull under luppen

 

Hos DILLING har vi tillverkat bomullsunderkläder under större delen av de etthundra år som företaget funnits. Alldeles enkelt är det inte – och vi har gjort en del finjusteringar allt eftersom vi samlat på oss mer erfarenhet. En av de största justeringarna är att vi har bytt ut den konventionella bomullen mot ekologisk bomull, så långt det är möjligt. Och det finns flera anledningar till detta.

Först och främst beror detta val på att vi tar hänsyn till miljön och till de människor som arbetar med materialet. Vid konventionell bomullsproduktion används en del pesticider och insektsgifter; faktiskt står bomullsindustrin för 25 procent av den samlade förbrukningen av insektsgifter samt 10 procent av pesticidförbrukningen, trots att bomullsproduktionen endast tar upp 2,5 procent av den samlade jordbruksarealen. Ett stort problem med användningen av dessa giftiga ämnen är att många av dem är ytterst skadliga för både människor och miljö, i synnerhet när de hanteras utan tillräcklig kunskap om konsekvenserna. En stor del av bomullen produceras i utvecklingsländer, och här sprutar man ofta ut pesticiderna med hjälp av en ryggspruta, utan säkerhetsutrustning. Enligt WHO läggs minst en miljon människor varje år in på sjukhus med akut pesticidförgiftning. Av dessa dör 20 000 personer (och det tål att påpekas att 99 procent av dessa dödsfall sker i utvecklingsländer). Dessa siffror är ganska skrämmande, och Dilling vill inte bidra till dem. Därför är merparten av våra bomullsprodukter i dag ekologisk.

Förutom att man med ekologisk bomull undviker dessa negativa konsekvenser, är den ekologiska produktionen också fördelaktig ur kvalitetssynpunkt. Den ekologiska bomull som DILLING köper är handplockad. Det betyder att man endast får ”knoppen” på bomullsplantan. Konventionell bomull skördas i stället med maskin, och man får därför med hela stjälken. Den ekologiska bomullen är således av finare kvalitet.

När den ekologiska bomull har rensats, spunnits och stickats, kommer den till Danmark, där den behandlas på vårt svanenmärkta textilfärgeri, L.P. Hansen, i Bredsten vid Vejle. Här får bomullen en miljövänlig enzymbehandling kallad ’Bio Polish’. Denna behandling gör att materialet blir ännu mjukare samtidigt som det får ett elegantare fall. Dessutom undviker man att fiberändarna dras samman och noppar sig. Våra ekologiska bomullsprodukter håller sig därför fina länge.