En inblick i produktionen L. P. Hansen textilfärgeri

L. P. Hansen textilfärgeri – Danmarks enda Svanenmärkta färgeri – är den plats där i stort sett allt DILLING:s material behandlas och färgas. Färgeriet spelar en mycket speciell roll för produktionen av våra underkläder. Det är nämligen ett av de områden där vi hos DILLING anser att vi kan något helt unikt, som gör att vi skiljer oss från andra underklädesproducenter.

Att behandla och färga tyg är en omfattande process som består av flera stadier. På vårt färgeri startar alltihop hos Birthe, som är ”färgmästare”. Innan produktionen av en ny färg kan sättas igång, gör Birthe ett ”recept” för hur tyget ska behandlas och vilka ingredienser som behövs för att man ska få fram den önskade färgen till det valda materialet. Här ser man naturligtvis till att alla ingredienser är så miljö- och hudvänliga som överhuvudtaget möjligt.En inblick i produktionen L. P. Hansen textilfärgeriTack vare Birthes recept är tyget nu klart för behandling och färgning. Behandling och färgning sker i samma maskiner. Om det handlar om ull, får ullen först en enzymbehandling, där kliande hår avlägsnas, varefter färgningen genomförs. Alltsammans sker under tillsyn, så att man vet att det hela förlöper enligt planerna.En inblick i produktionen L. P. Hansen textilfärgeriDärefter centrifugeras ullen och bomullen pressas. Tyget går sedan igenom en maskin där det torkas. Detta är speciellt viktigt när det gäller ullen, eftersom ullen i det här skedet krymper 20-25 %. Detta bidrar till att säkerställa att ullen inte krymper mer än max 5 % när den väl är sydd och når kunden.

 

En inblick i produktionen L. P. Hansen textilfärgeriDet tyg som ska placeras på rulle sätts upp på en spännram. Tyg som ska bli till exempelvis T-shirts hamnar i stället i en annan maskin, där det pressas till små rektanglar.

Så är tyget klart för att skickas till Litauen, där det skärs till, sys, packas och sedan skickas hem till lagret i Herning.