Har du kommit ihåg allt för skidsemestern?


Det är snart dags för sportlov och för många barnfamiljer betyder det årets skidsemester. Men kolla väskan en extra gång innan ni sticker. Har du kommit ihåg allt?


Har du kommit ihåg allt för skidsemestern?


Åtta saker du bara inte får glömma när du åker på skidsemester med barnen

Skidkläder, mössor, vantar och halsdukar. Du har helt säkert ganska bra koll på vad du ska packa när du åker på skidsemester med barnen. Men kanske finns det något som du inte har tänkt på. Vi har samlat åtta saker som är viktiga att ha med när du och dina barn ger er iväg mot snö, kyla och skidåkning.


Säkerhetsutrustning

Skidor, snowboard och hög fart är roligt, men inte helt ofarligt. Därför bör du skaffa en bra skidhjälm – både till dig och dina barn – och eventuellt även ett ryggskydd, en uppsättning handledsskydd och andra typer av säkerhetsutrustning. Det är naturligtvis viktigt att säkerhetsutrustningen har rätt storlek och sitter bra samt att den är säkerhetsgodkänd enligt europeisk standard. Om du letar efter en skidhjälm ska du leta efter certifikatet CE-EN 1077. Det indikerar att hjälmen uppfyller minimikraven.


Effektiv solskyddskräm

Även om det är kallt är det viktigt att skydda sig mot solen under skidsemestern. Vintersolen är nämligen ofta stark – och effekten förstärks när snön reflekterar solstrålarna. Dessutom är våra vinterbleka kroppar extra känsliga och det är lätt att bränna sig när man susar nedför pisterna hela dagen. Därför är det viktigt att komma ihåg en effektiv solskyddskräm – gärna även ett läppcerat med solskyddsfaktor. Du kan med fördel lägga ned solskyddskrämen i en ryggsäck så kan du och familjen smörja in er under dagens lopp.


Solglasögon eller skidglasögon

Den skarpa vintersolen är inte bara hård mot huden, utan även mot ögonen. Därför är det en bra idé att köpa ett par bra solglasögon eller skidglasögon innan ni sticker iväg på skidsemester. Se till att glasögonen inte sitter för hårt eller för löst. Du ska kunna ha dem på en hel dag, men de ska naturligtvis sitta fast så pass att du och dina barn kan glida nedför backarna utan att brillorna flyger av.


Ullunderkläder från Dilling

Det finns inget som kan förstöra en fin dag i backarna som om du eller dina barn blir riktigt nedkylda. Därför är det viktigt att ni klär er ordentligt – gärna lager på lager – och ser till att kläderna är varma och sköna. Ett bra skidunderställ är A och O, eftersom det både ska hålla kroppen varm och kunna transportera bort svett från kroppen. Vi rekommenderar därför att du investerar i våra fina skidunderställ. Plaggen är nämligen tillverkade i exklusiv merinoull som både isolerar och absorberar fukt och som alltså ser till att du och dina barn kan hålla er varma och torra. I motsats till exempelvis polyester skyddar dessutom merinoullen mot svettlukt – en stor fördel om du ska susa nedför pisterna hela dagen. Ullunderstället – som är ekologiskt och Svanenmärkt – finns i flera färger för både små och stora barn, och det finns även set för mamma och pappa. Du kan se Dillings sortiment av ullunderställ här.


Lavinspade och sittunderlag

Har du planer på att äta lunch i snön så kom ihåg en lavinspade och sittunderlag till dig och dina barn. Då kan du slå dig ned var du än är när hungern slår till. Med en lavinspade kan du gräva en fin lunchplats till dig och familjen, och om du drar fram ett par sittunderlag från ryggsäcken slipper ni kalla rumpor.


Fickvärmare

Om du bestämt dig för att äta lunch i snön och tar av dig vantarna är risken stor att fingrarna snabbt blir mycket kalla. Därför är det en bra idé att ta med ett par fickvärmare till både dig och dina barn så att ni får tillbaka värmen i fingrarna igen. De små värmekuddarna innehåller en liten metallplatta som man ”knäcker” för att kuddarna ska bli varma. De allra flesta fickvärmare kan återanvändas och behöver bara kokas ett par minuter så är de klara att användas igen. Så kom ihåg att lägga dem i en gryta med kokande vatten när du kommer hem från backarna. Då är de redo för nästa dag.


Snacks och vatten

Om du drar iväg på skidorna en heldag är det klokt att ta med en ryggsäck med snacks och vatten. Det är tufft att åka skidor, och för att undvika att du och barnen blir uttorkade eller får lågt blodsocker är det viktigt att ni dricker mycket och att ni snabbt kan äta något litet om energinivåerna dalar. Ett gott råd är att fylla väskan med små chokladbitar som ger snabb energi – och glädje – till trötta barn. Så kan ni förhoppningsvis njuta av backarna i många timmar.


Spel och underhållning

När du och familjen har stått på skidorna hela dagen är det dags att skruva upp mysstämningen i stugan. Ta med brädspel, några bra böcker och kanske en surfplatta så att du och barnen har något att göra före läggdags. Om ni tar bilen till semesterorten är det en bra idé att se till att barnen har något att underhålla sig med under bilresan. Ladda ned en ljudbok, låt dem se en film eller ta med en serietidning. Kanske, kanske kan du minska antalet upprepningar av frågan ”Är vi framme snart?”