Svanenmärkning – en garanti för vad?

Vi hos DILLING är stolta över återigen ha tilldelats Svanenmärket – men vad betyder det egentligen för dig som användare?

De flesta svenskar har nog hört om Svanenmärket, men det är inte alla som satt sig ordentligt in i vad det faktiskt innebär. Därför tänkte vi berätta vad Svanenmärket konkret betyder för vår produktion av ekologiska underkläder.

För att man som underklädesproducent ska kunna bli certifierad med Svanenmärket är det framför allt fem saker man måste ha kontroll över – de kontrolleras nämligen noga en gång om året:
 

  • Värdekedjan
  • Råmaterial
  • Färgämnen och kemikalier
  • Arbetsförhållanden
  • Hållbarhet

Svanenmärkning – en garanti för vad?


Vem, vad, hur
Svanenmärket kräver att värdekedjan ska vara genomskådlig. För oss betyder det: att vi vet varifrån vår ekologiska merinoull och bomull kommer och att vi vet var och hur den spinns, stickas, färgas, skärs till, sys, packas och transporteras och var den till sist skickas ifrån.


Inte ekologimärke, utan miljömärke
Med hänsyn till råmaterial är det viktigt att nämna att Svanenmärket inte är ett ekologimärke, utan ett miljömärke. När det gäller textilbranschen krävs att 10 % av råmaterialen ska vara ekologiskt framställda för att textilierna ska kunna bli Svanenmärkta. Vi hos DILLING uppfyller detta krav med råge, eftersom råmaterialen som använts till våra ekologiska underkläder – bomullen och merinoullen – är 100 % ekologiska.


Vad som skiljer oss från andra underklädesproducenter
När det gäller färgämnen och kemikalier ställer Svanenmärket stränga krav! T.ex. är det inte tillåtet att använda tungmetaller eller klorbehandling (superwash) i produktionen. Dessa stränga krav kommer både miljön och din hälsa till godo, eftersom man i textilbranschen hittar både hormonstörande samt allergi- och cancerframkallande färgämnen och kemikalier – något som vi antar att väldigt få vill ha i sina underkläder eller i grundvattnet!


Inget barnarbete
Svanenmärket ställer krav på arbetsförhållandena i hela värdekedjan. DILLING har därför inte bara ansvar för att säkerställa att de som sitter på huvudkontoret i Danmark har goda arbetsförhållanden, utan också för att det råder ordentliga arbetsförhållanden i de andra produktionsleden. Ett sätt för oss att säkerställa detta på är att ha produktionen i EU.


Kvalitetstestet
Vi tycker naturligtvis själva att alla dessa element i vår värdekedja är spännande, men ett område där du förhoppningsvis märker skillnad direkt när du köper våra Svanmärkta produkter, är att de verkligen håller. Svanenmärket kräver nämligen att underkläder ska vara slitstarka, med god färgäkthet. Våra ekologiska underkläder ska med andra ord hålla sig fina länge, oavsett om de är avsedda för män, kvinnor, barn eller spädbarn!