Vilken ullkvalitet ska jag välja?

Vi erbjuder olika ullkvaliteter och det kanske inte alltid är så lätt att veta vilken man ska välja. Därför har vi försökt skapa en överblick här.

All vår ull är producerad med fokus på hållbarhet och den är färgad på vårt eget Svanenmärkta färgeri i Danmark*. På färgeriet använder vi endast de renaste färgämnena och inga skadliga kemikalier eller tungmetaller används i produktionen. Det är därför främst behandlingen, ullfibrernas tjocklek och stickningstekniken som skiljer ulltyperna.


 

VÄLJ EKOLOGISK MERINOULL OM 

01.
Välj ekologisk merinoull om…


Vår ekologiska merinoull passar dig som vill ha den renaste och mest miljövänliga ullkvaliteten. Du känner igen de här produkterna på det lilla EKO-märket. Ullen har behandlats och färgats på vårt Svanenmärkta färgeri i Danmark. Där har den genomgått en 16 timmar lång, miljövänlig enzymbehandling där kliande hår skonsamt tas bort. Det gör ullen underbart mjuk. Ullfibern är rå, eller obehandlad som man ibland säger, och ullens naturliga egenskaper för att isolera, absorbera fukt och skydda mot svettlukt är alltså helt intakta.

Läs mer...

Sticktekniken är ribbstickning i 1 x 1, vilket betyder att tyget är mycket flexibelt och kan töjas ut vid användning.

Plagget återfår dock sin ursprungliga form vid tvätt. Den här ullkvaliteten finns också i en bred ullribb (8/1), vilket ger tyget ett snyggt mönster med breda ränder.

Med den ekologiska merinoullen är det mycket viktigt att tvättanvisningarna följs – annars tovas ullen ihop. Produkterna i ekologisk merinoull ska tvättas i ullprogram vid 30 grader med ulltvättmedel.


 

VÄLJ EXKLUSIV MERINOULL OM 

02.
Välj exklusiv merinoull om…


Vår exklusiva merinoull passar dig som vill ha en helt slät och mjuk ullkvalitet i en sportig design.Den här ullen är av särskilt fin kvalitet, framställd av en exceptionellt tunn tråd. Det gör att den exklusiva ullen är ännu mjukare än vår ekologiska merinoull – därav benämningen ”exklusiv”. Ju tunnare ulltråd man köper, desto högre är priset. Därför kommer du också att märka att produkterna i exklusiv merinoull är dyrare än produkterna i ekologisk merinoull.

Läs mer...Den exklusiva merinoullen är slätstickad, vilket betyder att den är helt slät och tät. Materialet håller därför formen väl under användning.


 

VÄLJ EXKLUSIV MERINOULL OM 

VÄLJ MERINOULL/SILKE OM 

03.
Välj merinoull/silke om…


Vår blandning av merinoull/silke passar dig som vill ha lite extra lyx i vardagen.Silke gör materialet till det mjukaste i vår ullkollektion och samtidigt också det lättaste. Silke delar merinoullens naturliga egenskaper för att absorbera fukt och skydda mot både kyla och överhettning.

Läs mer...Sticktekniken är ribbstickning i 1 x 1, vilket betyder att tyget är mycket flexibelt och kan töjas ut vid användning. Plagget återfår dock sin ursprungliga form vid tvätt. Produkterna i merinoull/silke kan uppfattas som lite genomskinliga eftersom materialet är så tunt. De ska tvättas i ullprogram vid 30 grader med ulltvättmedel.

Vi vill uppmärksamma dig på att det här materialet är framställt med mullbärssilke. Detta silke kommer från Kina och framställs av silkeslarver. Det är silkeslarvens puppa som används till tråd. För att få en hög kvalitet med långa trådar kokas puppan med silkeslarven inuti. De kokta silkeslarverna är en delikatess i Asien och äts av lokalbefolkningen. Om man skulle vänta tills silkesfjärilen själv kom ut skulle det inte vara möjligt att få samma höga kvalitet eftersom silkestråden då bits av i många korta trådar. Därför används den här metoden. 

VÄLJ RIBBSTICKAD MERINOULL OM 

04.
Välj ribbstickad
merinoull om…


Vår ribbstickade merinoull passar dig som vill ha ett lätt och luftigt material i trendriktig design.Den här ullkvaliteten är ekologisk, men sticktekniken skiljer den från vår originalkvalitet av ekologisk ull. Ribbstickningen i 4 x 2 ger materialet en fin struktur. Det betyder också att materialet är det mest flexibla och elastiska av våra ullkvaliteter.

Läs mer...Vår ribbstickade ull har fått en behandling som kallas Naturetexx Plasma. Det är en stödbehandling som gör ullen härligt mjuk och lätt att tvätta. Ullfibern är rå, eller obehandlad som man ibland säger, och ullens naturliga egenskaper för att isolera, absorbera fukt och skydda mot svettlukt är alltså helt intakta.

Vi rekommenderar att produkterna i ribbstickad ull tvättas i ullprogram vid 30 grader med ulltvättmedel.


 

VÄLJ RIBBSTICKAD MERINOULL OM 

VÄLJ MERINOULLSFROTTÉ OM 

05.
Välj merinoullsfrotté om…


Vår ullfrotté passar dig som vill ha en mjuk och tjock ullkvalitet.Den här ullkvaliteten är ekologisk, men sticktekniken skiljer den från vår originalkvalitet av ekologisk ull. Materialet är stickat som en frotté, vilket ger en mjuk och mysig insida medan utsidan är alldeles slät. Ullfrottén är inte avsedd att användas i det understa lagret närmast huden, utan i stället som mellanlager för kalla dagar eller sommarkvällar.

Läs mer...Vår ullfrotté har fått en behandling som kallas Naturetexx Plasma. Det är en stödbehandling som gör ullen härligt mjuk och lätt att tvätta. Ullfibern är rå, eller obehandlad som man ibland säger, och ullens naturliga egenskaper för att isolera, absorbera fukt och skydda mot svettlukt är alltså helt intakta.

Vi rekommenderar att produkterna i ullfrotté tvättas i ullprogram vid 30 grader med ulltvättmedel.


 

VÄLJ MERINOULLSFLEECE OM 

06.
VÄLJ MERINOULLSFLEECE OM...


Vår ullfleece passar dig som vill ha en mjuk och gosig kvalitet som kan hålla ditt barn varmt även på de kallaste dagarna. Produkterna i ullfleece är inte tänkta som underställ, utan som ett mellanlager eller ytterlager till exempel i barnvagnen eller bilen. För att få den speciella strukturen har man tagit ett slätt tyg som är ribbstickat i 1 x 1 och sedan borstat det med en maskin tills tyget får den gosiga och lite tovade strukturen. Sticktekniken gör att ullfleecen har bra flexibilitet. 

VÄLJ MERINOULLSFLEECE OM 

*Med undantag för färgen gråmelange, samt den blå och svarta färgen i ull/silke.