Omkring 8 000 kemikalier i dina underkläder?

Det är på goda grunder som textilindustrin är känd som den näst mest förorenande industrin i världen. Här på webbplatsen vill vi gärna titta närmare på dessa absurda fakta för industrin. Samtidigt vill vi också berätta varför vi tror att våra ekologiska bomullsprodukter är ett bra alternativ – både för miljön, för medarbetarna i produktionen och inte minst för dig.


Omkring 8 000 kemikalier i dina underkläder?


Låter inte det absurt?

Om vi tittar på siffrorna så är det en skrämmande bransch som vi arbetar i.

•    Bomullsindustrin står för 25 % av den totala förbrukningen av insektsbekämpningsmedel (insekticider) och för 10 % av förbrukningen av bekämpningsmedel (pesticider), trots att bomullsproduktionen endast utgör 2,5 % av den totala jordbruksarealen. 
   
•    Dessutom används upp emot 8 000 kemikalier i textilindustrin. 8 000!    Inte konstigt att behandling och färgning av textilier, enligtVärldsbanken, står för 17–20 % av den industriella vattenföroreningen.

Vi tycker att detta låter absurt. Därför erbjuder vi hos DILLING i stort sett nästan enbart ekologiska bomullsprodukter. Vi har av samma anledning också valt att behålla det som emellanåt kallas ”Villys dyra hobby”, nämligen vårt Svanenmärkta färgeri i Danmark. För det var den tidigare direktören, Villy Bertelsen, som insisterade på att färgeriet skulle hållas igång.

På DILLING kompromissar vi inte. Det ska aldrig användas 8 000 kemikalier för att framställa något som ska bäras intill huden. Så mycket behövs inte på långa vägar. Vi använder enbart färger och kemikalier som är godkända av Nordisk Miljömärkning. De är varken skadliga för miljön eller för dig.


Omkring 8 000 kemikalier i dina underkläder?

Här ser vi floden Bandi i Indien. Färgerna i vattnet beror på föroreningarna från textilfärgeriet i bakgrunden.


Villys dyra hobby   

L. P. Hansens Eftf. Textilfarveri kallas för Villys dyra hobby, för att färgeriet varje år går med förlust. Det är alltså inte ekonomin, utan passionen för en ren och miljövänlig produktion, som håller igång färgeriet. Med eget färgeri i Danmark har vi nämligen en unik möjlighet att kontrollera vilka färgämnen och kemikalier som kommer i närheten av våra produkter. Det gör stor skillnad för miljön, men även för medarbetarna och för dig som ska bära tyget intill huden. Det har Villy kämpat för och det bygger DILLING vidare på.


Kan ekologisk bomull rädda liv?

Enligt WHO blir minst en miljon människor varje år inlagda med akut förgiftning orsakad av bekämpningsmedel, och av dessa dör 20 000 personer. En av de stora syndarna är den konventionella bomullsindustrin. I utvecklingsländerna, där en stor del av bomullen växer, sprejas bekämpningsmedel ofta med hjälp av ryggsprutor. Utan säkerhetsutrustning.

Men vi behöver absolut inte titta så långt bort för att se exempel på hur en smutsig textilindustri påverkar medarbetarna. Vår färgmästare, Birthe, har nämligen provat det på sin egen kropp. I filmklippet här nedan kan du höra om Birthes upplevelse av allergi och hur det satte igång en process för en renare produktion.


Vad betyder allt detta för dig?

Vi har berättat om varför DILLINGs ekologiska bomullsunderkläder är ett bra val för miljön och för de människor som arbetar i produktionen. Men vad betyder det för dig?

Du får helt enkelt en extraordinärt ren och hudvänlig produkt. Du behöver inte bli orolig när din baby suger på sin ärm. Du behöver inte heller tvätta produkten innan den används. Det finns nämligen inga skadliga kemikalierester som måste tvättas ur tyget.

Det innebär att DILLINGs ekologiska bomull är ett bra val om man har känslig hud. Det bekräftas när kunder då och då hör av sig för att berätta sina historier för oss, som Ann-Lise och Dorte gjorde. Vi blir så glada när vi hör hur våra produkter är med och gör skillnad i deras vardag. Det visar att vi är på rätt spår.


Dorthes historia:
Hej DILLING. Jag har dessvärre fått en svår allergi mot quaternium 15, vilket är formaldehyd och formaldehydestrar som används i tyg, och jag letar med ljus och lykta efter trosor helt utan dessa ämnen. Kanske ni kan hjälpa mig?

Det kunde vi.

Bästa DILLING. Ni skickade mig ett par trosor för att se om jag tålde dem. Och de var superbra, mjuka, hade bra passform, jag fick inga utslag och det var fantastisk service.
Tusen tack för hjälpen. Många hälsningar Dorte
Ann-Lises historia:
Ann-Lise har tidigare haft problem med sina underkläder, eftersom hon ofta fick många små sår, rodnad, klåda och irritation. Det är nu snart ett år sedan hon först provade DILLINGs ekologiska bomull, och hon har glatt rapporterat tillbaka:

Sedan jag förra året började använda era underkläder har jag inte haft en enda dag med allergisk reaktion. Med era underkläder kan jag svettas utan att få röda märken från sömmarna i sidan och runt låren och grenen. Tidigare var det ett stort problem för mig.