Färglaborant Birthe – mitt arbete på ett miljövänligt färgeri


Färglaborant Birthe Jensen har arbetat på vårt Svanenmärkta färgeri sedan 1983 och har upplevt utvecklingen mot en mer miljövänlig produktion. Det var faktiskt hon som satte igång alltsammans. Hon berättar här om sitt arbete som färglaborant och hur det skiljer sig från andra färgerier.


Färglaborant Birthe – mitt arbete på ett miljövänligt färgeri


Vad är det du gör som färglaborant?

Jag tar fram recepten till de kvaliteter som ska färgas. I grund och botten innebär det att jag bestämmer hur många procent det ska vara av varje komponent. Det börjar med att vår designer Anna kommer med ett önskemål om en ny färg och då sätter jag igång. Efter så många år i branschen har jag en god uppfattning om hur jag ska börja, så jag startar ofta med en kvalificerad gissning. I 90 procent av fallen tas våra färger fram med samma tre komponenter: röd, blå och gul.

Hur började du som färglaborant?

Det gjorde jag 1974, och 1983 kom jag till L. P. Hansen textilfarveri. När jag kom till L. P. Hansen var det under en tid då många färgerier runt om i Danmark och Europa lades ned, och vi visste att vi bara kunde överleva om vi kunde leverera en kvalitet som ingen annan kunde matcha. Ur det uppstod ett nära samarbete med Novo Nordisk, eftersom vi ville ta fram ett enzym som kunde förhindra att vår bomull noppade sig. Ryktet om det spreds snabbt och kopierades av andra färgerier. Vi ville även utveckla ett enzym som kunde ta bort de kliande småhåren i ull så att ullen skulle vara mjuk och skön att bära. Det gjorde vi återigen i samarbete med Novo Nordisk, men det slutade faktiskt med att vi själva uppfann den här behandlingen.

Vad startade utvecklingen mot en mer miljövänlig produktion?

Under 1985 utvecklade jag allergi mot några av kemikalierna. Det fick mig att tänka att om jag får allergi av det här så finns nog samma risk för andra. Därför började vi redan 1985 att arbeta med att bli ett allergivänligt färgeri.

Hur säkerställer du som färglaborant att det inte finns något skadligt i färgerna?

Jag använder alltid Svanenmärket för vägledning. Vi omfattas inte av REACH eftersom vi inte är så stora, men jag ser alltid till att vi bara köper från leverantörer som omfattas av REACH. Jag tittar alltid på innehållsförteckningen och jag begär att få dokumentation från leverantörerna om att produkterna kan användas i enlighet med Svanenmärket.

Hur skiljer sig ditt arbete på ett miljövänligt färgeri från det på andra färgerier?

Min erfarenhet är att på färgerier där man inte tänker på miljön bryr man sig inte så mycket om vilka kemikalier som används. Eller vilka konsekvenser de kan ha på miljön och för de medarbetare som ska arbeta med dem. Jag tycker att det är fint att vi vet att det inte följer med några föroreningar när vi släpper ut spillvatten. Och att varken jag eller mina kolleger får allergi av att arbeta här.