Fem saker ni kan göra tillsammans på höstlovet

Höstlovet bäddar för mys och kvalitetstid. Men vad ska man hitta på när man har massor av tid tillsammans med sitt barn eller barnbarn? Vi har samlat fem tips på vad ni kan göra tillsammans inomhus och utomhus på lovet.


Fem saker ni kan göra tillsammans på höstlovet

 

1.Kastanjetid

Kastanjer är fantastiska och man kan ägna många timmar åt att plocka dem och göra en massa olika pyssel tillsammans. Man kan till exempel hitta på egna spel, man kan göra figurer, man kan rita på dem – och så är de ju dessutom ekologiska och framställda av naturmaterial. Om ni är leksugna kan man rita tre cirklar på marken med en pinne och ge varje cirkel en poäng. Sedan ställer ni er en bit bort, turas om att kasta en kastanj var och se vem som fått flest poäng efter fem kast. Om ni hellre vill sitta inne och mysa så finns det ett hav av kreativa idéer på Pinterest. Man kan komma långt med ett paket tändstickor, en tuschpenna och lite snöre.

Fem saker ni kan göra tillsammans på höstlovet


2. Flyga drake

Höstvädret bjuder ofta på blåsväder. Gör det bästa av det och ta med ditt barn ut för att flyga drake. Om ni vågar ge er på det kan ni kanske bygga er egen drake först. Det finns en massa guider om det på youtube. Annars kan flygfärdiga drakar köpas i de flesta leksaksbutiker – det kan ju finnas krav på att draken ska prydas av favoriten bland Disney-prinsessorna eller vad det nu är som är nummer ett hemma hos er just nu.

Fem saker ni kan göra tillsammans på höstlovet


3. Turista på hemmaplan

Känner du också att man alltid är bra på att leta upp kulturella upplevelser när man är på semester – men när man är hemma så tänker man ”äh det kan jag göra när som helst”? Det är många av oss som gör så. En av aktiviteterna på höstlovet kunde därför vara att besöka ett museum som du har tänkt kunde vara roligt att visa barnen. Om du inte har en specifik plats i åtanke kan du titta på visitsweden där det finns en massa förslag på platser och evenemang som ni kan besöka.

Fem saker ni kan göra tillsammans på höstlovet


4. Ta barnen till köket

En hektisk vardag kan det kanske kännas omöjligt att ha med de små i köket. Men under ledigheten finns det mer tid (och tålamod), och så är det faktiskt roligt. Ni kan till exempel baka en kaka eller fixa lite nyttiga snacks till matsäcken som ni kan ta med på någon av de andra aktiviteterna. Det skiljer så klart vad barnen kan hjälpa till med beroende på ålder. De små kan man be om att röra om i skålen eller skölja grönsaker. De större barnen kan också hjälpa till med att hacka med en barnvänlig kniv. Om du behöver barnvänliga recept kan bloggen ica kanske bidra med inspiration.

Fem saker ni kan göra tillsammans på höstlovet


5. Pumpalyktor

Halloween närmar sig och det är därför läge att göra pumpalyktor tillsammans. Ni behöver bara en pumpa, en tuschpenna, en sked och en vass kniv. Rita upp önskad design på pumpan, skär av toppen och gröp ur pumpans innanmäte. Sedan skär ni ut designen som ni ritat. Till slut sätter ni in ett ljus i pumpan och sätter tillbaka toppen – et voilà! Så har ni er egen pumpalykta. Om ni vill göra något mer avancerat finns det många mallar på nätet och videoklipp med steg-för-steg-guider. Innanmätet från pumpan kan ätas och ni kan till exempel rosta kärnorna eller göra pumpasoppa tillsammans.

Fem saker ni kan göra tillsammans på höstlovet

Vi hoppas att ni får ett härligt höstlov – och kom ihåg ullkläderna så att alla håller värmen ;-)