Fryser du också på sidlinjen?

Det är många som känner igen sig. Barnen rusar runt ute på fotbollsplanen medan man själv står och småfryser och hejar från sidlinjen. Det kan av och till vara ett småruggigt nöje. Men hur ska man klä sig? Vi har varit i den danska staden Viborg och träffar ett lag fotbollstokiga killar och deras föräldrar för att prata om det.


Fryser du också på sidlinjen?


Utomhussäsongen har förlängts med många konstgräsplaner och många lag spelar numera utomhus året runt. Även om planen inte längre är frusen kan det ändå vara kallt att springa runt på planen – och inte minst att stå på sidan som åskådare. Därför är det viktigt att vara ordentligt klädd.

I den danska staden Viborg träffas fem fotbollstokiga killar, en tränare, fyra föräldrar, en lillasyster – och så vi från DILLING. Vi vill nämligen gärna höra hur de håller värmen under vintersäsongen. För oss är ju det självklara valet att klä sig i ull från topp till tå, men det är inte det vanligaste i dagsläget.

Vad har spelarna på sig?

Barnen ute på plan har letat fram både mössa och vantar, en tunn jacka, shorts, fotbollsstrumpor och underställ innerst. I de flesta fallen är det underställ i polyester, men Victor på 7 år har på sig ullunderställ. Hans mamma berättar att även Victor tidigare hade underställ i polyester, men att de har bytt. Victor har ullunderställ eftersom det andas bättre. Han blir inte lika fuktig och det tycker jag är bra när han ibland blir utbytt under en match. Då blir han inte kall på bänken, berättar hon.


Fryser du också på sidlinjen?


Vad har åskådarna på sig?

På sidolinjen ser det ut ungefär på samma sätt. Endast Victors mamma har ullkläder innerst. De andra har förvisso hört talas om ullens funktioner, men de använder fortfarande produkter av polyester till sina barn och sig själva när de tränar. De menar att ull inte är så vanligt i sportbutikerna, även om det har kommit fler produkter på senare tid. Och just det är intressant för oss här på DILLING, eftersom det ju kan tyda på att fler och fler får upp ögonen för ull. Victors mamma har en bra gissning om anledningen till det: Jag bor nästan i mitt ullunderställ när det är kallt. När jag springer har jag också alltid ull på. Jag känner mig inte instängd och det är bra att den är temperaturreglerande. På vintern har jag det som innersta lager, men på sommaren springer jag bara i en ull-t-shirt, om vädret tillåter.


Fryser du också på sidlinjen?

De flesta på fotbollsplanen här har alltså på sig polyester. Inte för att de tycker att det är bättre än ull, men det är det man brukar köpa och som det finns mest av i butikerna. Men Viktors mamma har fått upp ögonen för ull – och vår erfarenhet säger att om man har börjat använda ull så går man sällan tillbaka till syntetiska material.


Merinoull vs. polyester

Polyester (textil som framställs av plast) är fortfarande det vanligast materialet i sportkläder. Det tycker vi är synd och skam eftersom merinoull har några helt fantastiska egenskaper som polyester inte kan mäta sig med.

Visste du att …

- … ull är temperaturreglerande?

Merinoullen kan hjälpa till att hålla både ditt barn och dig själv varma när det är kallt och svala när det är varmt. Polyester kan också hjälpa till med att hålla kroppen varm, men om man därefter blir stående blir man snabbt nedkyld. Om det däremot är varmt kan polyester lätt ge en känsla av instängdhet eftersom fibrerna inte har ullens goda andningsfunktion.

- … ull absorberar fukt?

Merinoull kan absorbera upp till 33 procent av sin egen vikt i fukt utan att kännas blöt. Det är en stor fördel vid växlande intensitet, eftersom man inte blir blöt och kall i pauserna. Om ullen ändå blir våt används vattnet som isolering och ullen värmer därför fortfarande. Det gör inte polyester. Polyester kan leda bort en del fukt från kroppen, men om tyget blir vått blir det kallt att ha på. I gengäld torkar det snabbt.