Fyra enkla råd: Så förvarar du ullkläderna rätt och slipper mal

Det ljumma vädret är (äntligen) på gång och snart är det dags att lägga undan de varmaste ullkläderna. Här följer fyra tips på hur du förvarar dina ullkläder på bästa sätt.


Det finns nästan inget mer förargligt än att ta fram ullkläderna efter en fin sommar och upptäcka att malens larver har smaskat på kläderna medan de har legat undanstoppade.

Men som tur är kan du undvika de små klädätande insekterna med ett par enkla råd.

Fyra enkla råd: Så förvarar du ullkläderna rätt och slipper mal


1. Tvätta plagget

Ullplagg behöver inte tvättas så ofta, men när du lägger undan dem för en längre tid är det en bra idé att se till att de är rena. Smuts och bakterier lockar nämligen till sig mal, så om dina kläder är smutsiga är risken större att du får objudna gäster. Dessutom kan parfym, deodorant och krämer lämna feta märken på plaggen om de sitter på en längre tid.


2. Packa plaggen i påsar

Ett bra sätt att skydda sig mot mal är att se till att de helt enkelt inte kan komma in till kläderna. Lägg ullplaggen i tättslutande plastpåsar eller plastkassar och se till att du försluter dem helt – så borde det vara omöjligt för de klädätande insekterna att ta sig in.


3. Tillsätt en doft

Citron och lavendel har flera goda egenskaper: De luktar gott och dessutom håller de både klädmal och pälsmal borta. Därför kan du med fördel lägga torkat citronskal eller torkade lavenderblommor i en liten tygpåse och stoppa ned den i plastpåsen eller plastkassen där du förvarar dina ullkläder. Då bör du slippa mal, och när du plockar fram kläderna igen luktar de gott.


4. Förvara plaggen torrt

Det säger sig kanske självt, men det är så klart viktigt att du förvarar dina ullplagg på en torr plats. Det har egentligen ingenting med mal att göra, men om du lägger undan dina kläder i en fuktig källare finns det risk att de möglar.

Men packa nu inte undan ullkläderna för långt bort – de passar också perfekt under sommaren.


Fyra enkla råd: Så förvarar du ullkläderna rätt och slipper mal

Så här kan det se ut när en mal har varit på besök.


HAR DU REDAN HAFT MAL PÅ BESÖK?

Om dina kläder ser ut som på bilden ovan har du nog dessvärre redan haft besök av mal. Det är riktigt förargligt, men så kan det bli. Om du upptäcker malhål i ett plagg ska du skynda dig att tvätta det och hänga det på tork. När det är helt torrt packar du det i en lufttät påse så att du är säker på att eventuella överlevande mallarver inte får något syre. Vissa lägger även plagget i frysen för säkerhets skull. Dammsug eller rengör gärna den plats där du förvarar ullkläder. Om du ofta hittar malhål kan du eventuellt skaffa en malfälla – det finns giftfria malfällor.