Fyra enkla råd: Så slipper du mal

Det är ingen hemlighet att vi älskar ull och dess fantastiska egenskaper. Men det gör tyvärr malen också. Därför är det viktigt att du följer skötselråden vad gäller användning, förvaring och rengöring. Vi har samlat fyra enkla råd som gör att du slipper mal och ger dina ullprodukter en lång livslängd.1. Använd dina ullkläder

Så länge du använder dina kläder är det inga problem att hålla malen borta. Mal angriper nämligen inte kläder som används ofta. Skulle dina ullkläder däremot ligga oanvända i flera veckor är det viktigt att du följer nedanstående skötselråd.


2. Förvara dina ullkläder i påsar eller lådor

Genom att förvara dina rena ullkläder i tättslutande påsar eller lådor gör du det omöjligt för malen att komma åt kläderna. Om du har haft ett malangrepp rekommenderar vi också förvaring i lufttäta påsar eller lådor så att eventuella överlevande mallarver inte får något syre.


3. Håll din garderob ren

Damm finns i alla hushåll och det är särskilt svårt att undvika damm i en garderob eller i ett sovrum där man ofta förvarar sina kläder. Men damm och smuts kan locka till sig mal. Därför är det en bra idé att dammsuga och rengöra din garderob ofta.


4. Tillsätt en doft

Cederträ, lavendel eller citron har flera goda egenskaper: Det doftar härligt, men det kan också hålla klädesmal och pälsmal borta. Du kan med fördel lägga en liten tygpåse med cederträ eller torkade blommor i påsen eller lådan där du förvarar dina ullkläder.


I HÄNDELSE AV MALANGREPP

Det kan tyvärr hända att mal angriper dina ullkläder. Det bästa du kan göra är att tvätta och hängtorka kläderna. När kläderna är helt torra lägger du dem i en lufttät påse eller låda så att eventuella överlevande mallarver inte får något syre. Du kan också hänga kläderna ute om det är minusgrader eller lägga dem i frysen i ett dygn för säkerhets skull. Dammsug och rengör din garderob innan du lägger in kläderna igen.

Om du ofta får malangrepp kan du köpa en malfälla.