Tina Lykkegaard – så tar du bäst hand om huden


Huden är vårt största organ och därför är det extra viktigt att vi tar hand om den. Vi har frågat Tina Lykkegaard, holistisk hudterapeut med många års erfarenhet i branschen, vad som händer med huden när vi inte tar hand om den, vilka hennes bästa råd är för att ta hand om den och hur vi kommer igång snabbt och enkelt.


Tina Lykkegaard – så tar du bäst hand om huden


Varför är det viktigt att vi tar väl hand om vår hud?

Huden är vårt största organ, vilket det kanske inte är så många som tänker på. Huden suger åt sig allt. Det gäller både det vi smörjer in och det vi klär den med. Huden avslöjar snabbt om vi inte är snälla mot oss själva, både i fråga om kost och livsstil, men också sådant vi smörjer in den med. Bland annat mineraliska oljor som lägger sig som en hinna på huden. Mineraliska oljor hittar man ofta i feta krämer, läppbalsam och salvor (även för barn) och de gör att huden lätt får orenheter eller täpps till med pormaskar. Utslag och torr hud förbättras inte eftersom mineraliska oljor inte kan tränga ned i huden och göra skillnad.

Vad händer med kroppen när vi tillför kemikalier?

Det har bevisats att skadliga kemikalier och hormonstörande ämnen tränger in i kroppen. Det belastar kroppen i onödan eftersom kroppen redan har tillräckligt att göra. Kroppen ska hela tiden rensa sig själv från avfallsämnen och giftämnen från livsmedel (som inte är ekologiska), föroreningar via luften, dåliga kemikalier i kläder och i leksaker för de små. Så genom att utsätta kroppen för skadliga kemikalier i vår hudvård ger vi kroppen ännu en tuff uppgift att hantera. Om kroppen måste arbeta för hårt kan det bland annat utlösa huvudvärk, dålig matsmältning, oren hud och bristande energi.

Vilka kemikalier ska vi undvika?

Jag undviker bland annat mineraliska oljor, syntetisk parfym, parabener (några få är dock godkända), MI, syntetisk färg, triklosan, urea och aluminium. Det blir en lång lista, men lyckligtvis finns de inte i ekologiska produkter. De bästa ekologiska produkterna skyltar ofta med hur många procent av produkten som är ekologiska eller som kommer från naturen. Här är det viktigt att vara uppmärksam på att man får kalla en produkt ekologisk även om andelen bara är omkring 10–15 procent. Jag försöker hitta produkter där innehållet är 70–99 procent naturligt och helst ekologiskt.

Vilket är ditt bästa råd till oss som gärna vill ta bättre hand om vår hud – men som kanske känner att det är lite övermäktigt att ändra alla våra vanor?

Börja smått. Tro inte att du ska göra allt på en gång. Jag har stor erfarenhet av att mina klienter ”bara” dricker en smoothie om dagen så förbättras matsmältningen. Det handlar oftast om att få i sig mer grönsaker. Inte bara isbergssallad (som i stort sett bara är vatten), utan kål, grova grönsaker och gröna blad som spenat och ruccola. Även vitlök, ingefära och citron är bra att få i sig, och det fina med smoothies är att många av ingredienserna kan ”gömmas” i en god smoothie. Din matsmältning kommer att tacka dig. Få i dig rikligt med bra fetter från avokado, kallpressad olivolja, kokosolja, hampfröolja, nötter och frön. Och kom ihåg att dricka vatten! Det är så enkelt men ger så mycket. Kroppen behöver vatten (saft, kaffe, energidrycker, läsk och så vidare räknas inte) för att bättre kunna rensa sig själv. Gärna omkring 1,5–2 liter om dagen. Tillsätt eventuellt gurka, ingefära eller citron i vattnet för att smaksätta det, och för att kroppen kan ta upp det bättre. Och till sist: Kom ihåg att slappna av. Alltså att komma till ro. Vi har så högt tempo i dag och far runt på det ena och det andra. Skapa lite andrum. Var ute i naturen och dra in luften ända ner i magen. Det ger kroppen en känsla av ro. Stress har stor effekt på hudens hälsa.