Tips för en mer hållbar vardag


Många av oss har kanske en dröm om att vi vill leva mer hållbart. Men det kan vara lite svårt att försöka få grepp om. Därför har vi på DILLING pratat med Johanne från bloggarnätverket Sustain Daily. Hon har själv gjort resan mot en mer hållbar livsstil, och hon delar med sig av sina bästa tips med oss (och dig).


Tips för en mer hållbar vardag


Hur påbörjade du din resa mot en mer hållbar livsstil?/Vad var det som fick dig att börja?

Jag har alltid haft en miljömedveten syn med mig hemifrån, men i många år tyckte jag inte att det var ”viktigt”. Till exempel var jag emot källsortering eftersom jag tyckte att det var slöseri med tid. Men när jag påbörjade min utbildning till designteknolog lärde jag mig en massa om hållbarhet eller bristen på det i modebranschen. Här lärde jag mig att miljömässiga och sociala förhållanden hänger ihop och att det är samma kamp. Det motiverade mig att komma igång. I dag tar jag mig lätt tid att källsortera, köpa hållbara kläder och att först välja återbruk när ett nytt rum ska inredas, bara för att nämna några saker.

Det som verkligen gjorde att jag satte igång var när jag fick veta hur bomullsbönderna i Indien levde. Hur de gick på markerna och sprutade gift på plantorna och på sina bara fötter och armar. Alla dåliga villkor i modeindustrin gjorde mig verkligen arg. Så jag bestämde att jag aldrig mer ville köpa konventionell bomull, och efter det blev det bara en stor lavin.


Skulle du rekommendera andra att börja från samma håll?

Nej, inte nödvändigtvis. Jag tycker alltid att man ska börja med det ämne man tycker är mest spännande. Jag gick en utbildning inom kläder och mode, så det var naturligt att det var mitt största intresseområde. Om du har samma intresse så är det helt rätt att börja där. Om inte, så ta reda på mer om det du tycker är spännande; titta på dokumentärer eller läs böcker om det.

Vilket är ditt bästa råd till oss som gärna vill leva mer hållbart – men som kanske känner att det är lite övermäktigt att ändra alla våra vanor?

Börja med en enkel sak som du kanske tycker är roligt. Det kan vara spännande att sätta upp några små, tidsbegränsade utmaningar för sig själv och undersöka vad det gör med dig. Ät till exempel vegetariskt i en vecka. Eller inför köpstopp en månad. Att börja med ett litet projekt under en kort period kan kickstarta en större förändring över tid, eftersom det sätter igång tankarna men är mer överskådligt än att säga ”nu köper jag aldrig mer nya kläder”.

Har du några konkreta tips till en mer hållbar vardag?

•    Titta först på återbruk och second hand om du saknar något.
•    Sortera dina sopor. Det kan verka banalt, men det ger till exempel en jättestor resursbesparing att återanvända en aluminiumburk.
•    Ta cykeln när du kan.
•    Titta på din löpande förbrukning: kan du byta till el från vindkraftverk, en mer ansvarsfull bank eller ett telefonbolag som arbetar med välgörenhet?