Töm haven på plast – ett plagg i taget


Visste du att om vi alla fortsätter precis som nu så kommer det år 2050 att finnas mer plast än fisk i haven?*

Det är en skrämmande tanke och en utveckling som vi gärna vill hjälpa till att vända. Därför är DILLINGs nya kollektion med UV-kläder framställd i ECONYL®, som tillverkas av plastavfall som gamla fiskenät.


Töm haven på plast – ett plagg i tagetVarför fiskenät är ett problem

Det finns omkring 640 000 ton borttappad fiskeutrustning i världshaven enligt en rapport från FAO och UNEP**. Ganska mycket alltså! En av de stora syndarna är förlorade fiskenät, så kallade ”ghost nets”.

Anledningen till att de borttappade näten kallas ”ghost nets” är att de fortsätter att fånga fisk och andra havsdjur, men ingen kommer och vittjar dem. Eftersom fiskenäten ofta är tillverkade av plast kan de bli liggande på havsbotten i många år, där de kan vara till skada för både miljön och djurlivet.


Hjälpen är på väg

Lyckligtvis har problemet med borttappade fiskenät i haven nu hamnat i fokus. Därför finns det nu flera nätverk runt om i världen som dyker ned på havsbotten och samlar ihop näten. Det finns grupper av frivilliga i Europa som bara vill hjälpa till, men det finns också lokalsamhällen i Asien som med hjälp utifrån har lyckats göra ett levebröd av det här. En av de som hjälper till är Aquafil, som står bakom märket ECONYL®.


Från fiskenät till UV-plagg

Vad har då allt detta med DILLING att göra? Jo, alla de fiskenät som Aquafil får hjälp att samla ihop från havets botten har företaget specialiserat sig på att blanda med annat nylonavfall och förvandla till regenererad nylontråd. Tråden kallas ECONYL®, och den använder vi i vår nya serie med UV-plagg för hela familjen. När du köper våra UV-plagg är du alltså med och rensar plast från havsbotten återvinningsplast – plagg för plagg.

Dessutom uppnås UV-skyddet utan användning av irriterande kemikalier, eftersom det är den täta sticktekniken som skyddar mot solens skadliga strålar. Den nya serien med UV-plagg är alltså ett bra alternativ för hållbara badkläder till sommarlovet.