Lanolin i ulltvättmedlet – en bra eller dålig idé?

Om man googlar hittar man många råd om hur man bäst tar hand om sina ullkläder. Ett råd som dyker upp gång på gång är att man ska välja ett ulltvättmedel med lanolin eller skämma bort ullplaggen med en lanolinkur då och då.

Det håller vi inte alls med om när det gäller ullunderkläder. Och varför inte? Det ska vi försöka förklara här nedan.

Vad är lanolin egentligen?

Lanolin är kort sagt skyddande fett från fårets hud som skyddar ullen (och därmed fåret) mot väder och vind. Lanolin utvinns från fårets avklippta ull. Det har under århundraden använts i olika salvor och hudprodukter eftersom lanolin lägger sig som en vattenavvisande hinna som – förutom att skydda fåret mot väder och vind – också förhindrar att fukt lämnar huden och hjälper därför mot torr hud. Det leder oss vidare till den egentliga meningen med det här blogginlägget, nämligen varför ulltvättmedlet inte bör innehålla lanolin när du tvättar dina ullplagg.


En dålig idé – lanolin för det innersta lagret

När du tar emot dina ullunderkläder från DILLNING finns det inget lanolin i dem, eftersom den vattenavvisande effekten gör det svårt att behandla och färga ullen. Färgämnet får svårt att tränga igenom hinnan och in i fibern. Lanolinet tvättas därför ur helt innan man påbörjar färgningsprocessen. Om man senare tillsätter lanolin i ullen genom tvättmedlet blir ullen återigen vattenavvisande och den får svårt att absorbera fukt och svett från din kropp. Ullen har ju annars den fantastiska egenskapen att den kan absorbera upp till 33 procent av sin egen vikt i fukt utan att kännas våt. Det är den egenskapen som gör ullen så bra för sport, lek och outdooraktiviteter eftersom ullen håller kroppen torr och varm även i pauserna. Men ullkläderna har bara den här goda egenskapen om lanolin inte tillsätts. Vi rekommenderar därför att man använder ulltvättmedel utan lanolin för ullunderkläder.


En bra idé – lanolin för det yttersta lagret

Om man inte ska tvätta sina ullunderkläder med lanolin, varför dyker då det här rådet upp gång på gång? Vi vill gärna förtydliga att lanolin inte alltid är en dålig idé. Ulltvättmedel med lanolin kan vara bra för ullprodukter som ska bäras som det yttersta lagret. Den vattenavvisande egenskapen är ju till exempel riktigt bra om man har en tjock tröja eller ulljacka som ska skydda mot vind och regn.

10 % rabatt på din första beställning

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Samtidigt får du nyheter och inspiration direkt i din inkorg.

Acceptera marknadsföringscookies för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ändra dina preferenser

DILLING är ett danskt familjeföretag med en lång tradition av att tillverka ekologiska ullprodukter som håller dig varm. I dag tillverkar vi kläder för hela familjen i ekologisk merinoull och bomull med den fjärde generationen, Morten Dilling, vid rodret. Våra ekologiska underkläder och underställ säljs till förmånliga priser eftersom du köper direkt från tillverkaren.

I vår webbutik hittar du mjuka, ventilerande och allergivänliga kläder i naturmaterial som tillverkas utan skadliga kemikalier och under goda arbetsförhållanden inom Europas gränser.

De flesta av våra produkter är certifierade med Svanen och skonsamt färgade på DILLINGs eget färgeri i Danmark.

Du hittar DILLINGs produkter i följande länder: dk.dilling.comdilling.de, uk.dilling.comdilling.nldilling.fidilling.frno.dilling.com.