Fem tips som är bra att kunna: Så tvättar du dina ullkläder

Många har kanske en föreställning om att ullkläder är besvärliga att tvätta. Men det behöver de inte vara. Om du bara känner till de viktigaste tvättipsen kan du snabbt och enkelt få rena ullkläder – utan risk att de krymper.


Fem tips som är bra att kunna: Så tvättar du dina ullkläder


Är du lite nervös varje gång du tvättar ull och fruktar den dag då din favorittröja plötsligt har krympt till dockstorlek? Eller undviker du ull helt eftersom du är övertygad om att det är bökigt och tidskrävande att tvätta?

Det behöver du absolut inte göra. Ull är nämligen inte alls så svårt att hantera som många tror.

Med de här fem råden kan du enkelt och tryggt tvätta dina ullkläder utan att de krymper, tappar färgen eller blir förstörda.

 

1. Tvätta för hand eller med ullprogram på låg temperatur

Hur tvättar man merinoull?

De flesta ullkläder som tillverkas i dag tål utan problem en vända i tvättmaskinen. Men det är viktigt att du använder ett särskilt ullprogram som tvättar kläderna skonsamt i låg temperatur. Om du köper ullkläder från DILLING rekommenderar vi att du tvättar dem i 30 grader på ullprogram.


Du kan så klart också tvätta dina ullkläder för hand om du hellre vill det. Precis som vid maskintvätt är det då viktigt att vattnet inte är för varmt. Dessutom är det viktigt att du tvättar och sköljer plagget i samma temperatur. Ullen tål nämligen inte stora temperatursvängningar – då krymper den.


2. Använd ulltvättmedel

Oavsett om du tvättar för hand eller i maskin bör du använda ett tvättmedel som är avsett för ull. Vanligt tvättmedel innehåller nämligen enzymer som förstör ullen. Ulltvättmedel är däremot skonsamt och förlänger ullens livslängd. Du kan till exempel köpa ulltvättmedel från DILLING. Tvättmedlet är parfymfritt och passar både för hand- och maskintvätt. Det är skonsamt både för ullklädernas färger och fibrer och hjälper därför till att bevara plaggets ursprungliga färg och form.


3. Lägg inte ullkläder i blöt

Om du tvättar dina ullkläder för hand så kom ihåg att plaggen inte ska ligga i blöt. Det förstör nämligen ullen. Om du tvättar plagget i tvättmaskin ska du se till att det blir upphängt så snart det är färdigtvättat så att det inte ligger blött inne i maskinen.


4. Vrid inte ur ullkläder

När du ska torka dina ullkläder kan du hänga upp dem eller lägga dem på ett torkstativ. Även om det kanske är frestande att först vrida ur allt vatten ska du inte göra det. Det sliter nämligen onödigt på ullen och belastar eventuella sömmar.


5. Låt ullen rengöra sig själv

Ull har faktiskt den smarta egenskapen att den är självrenande. Dessutom har fett och smuts svårt att fastna på ullfibrerna. Därför behöver du inte tvätta dina ullkläder så ofta. Om en obehaglig lukt har satt sig i ditt ullplagg kan du prova att hänga ut det och vädra det ordentligt – ofta räcker det.

Så tvättar du dina ullunderkläder