Vägen till mindre textilavfall

Textilavfall

Mängden kläder som kastas varje år ökar i hela världen, och kvaliteten på de kläder som produceras blir allt sämre.

Sedan 1975 har den globala produktionen av textilfibrer tredubblats, och klädkonsumtionen förväntas öka med 63 procent fram till år 2030, då 102 miljoner ton textilier produceras globalt.

En av anledningarna är att vi bara använder våra kläder 7–8 gånger.

Du kan hjälpa till att motverka den här trenden genom att investera i kläder av hög kvalitet som du vill bära många gånger. Målet är enkelt: Vi måste minska mängden textilavfall och kasta så lite som möjligt. Men vägen till målet är mer komplicerad.

Källa: Europeiska miljöbyrån, Textiles in Europe's circular economy, 2019.

Vilken lösning är bäst för planeten?

Vi har skapat en DILLING-version av EU:s ”avfallshierarki” med fokus på att minska textilavfallet. Den ger en översikt över hur vi kan minska överkonsumtionen och överproduktionen av kläder. Målet är att använda de lösningar som är minst klimatpåverkande och som ger kläderna så lång livslängd som möjligt.

Tips för reparation, återanvändning och återförsäljning

Vi bör sträva efter att använda de lösningar som är minst klimatpåverkande och som ger kläderna det långa liv de förtjänar. 

På DILLING säljer vi bland annat reparationslappar och har en reparationsguide så att du kan laga små hål, göra om kläderna genom att ändra deras funktion eller förlänga deras livslängd på ditt eget sätt. 

Om du vill hålla dina ullkläder i omlopp genom att sälja dem vidare till andra har vi samlat några konkreta tips om hur man skapar en bra försäljningsannons, som du hittar här.

10 % rabatt på din första beställning

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Samtidigt får du nyheter och inspiration direkt i din inkorg.

Acceptera marknadsföringscookies för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ändra dina preferenser

DILLING är ett danskt familjeföretag med en lång tradition av att tillverka ekologiska ullprodukter som håller dig varm. I dag tillverkar vi kläder för hela familjen i ekologisk merinoull och bomull med den fjärde generationen, Morten Dilling, vid rodret. Våra ekologiska underkläder och underställ säljs till förmånliga priser eftersom du köper direkt från tillverkaren.

I vår webbutik hittar du mjuka, ventilerande och allergivänliga kläder i naturmaterial som tillverkas utan skadliga kemikalier och under goda arbetsförhållanden inom Europas gränser.

De flesta av våra produkter är certifierade med Svanen och skonsamt färgade på DILLINGs eget färgeri i Danmark.

Du hittar DILLINGs produkter i följande länder: dk.dilling.comdilling.de, uk.dilling.comdilling.nldilling.fidilling.frno.dilling.com.