Vår merinoull

Vår expertis är inom naturmaterial

Vårt företags rötter sträcker sig tillbaka till 1916 och vi är specialiserade på naturmaterial. Under det senaste århundradet har vi arbetat oförtrutet med att förbättra, optimera och till perfektion finjustera kvaliteten av de här materialen, samtidigt som alla deras fantastiska, naturliga egenskaper bevaras till fullo.

Vi använder merinoull i våra produkter, som är en av världens finaste och mjukaste ullkvaliteter. Vår merinoull är 100 procent ekologisk. Den kommer från får som inte utsätts för mulesing hos lantbrukare som följer de högsta standarderna inom djurvälfärd. Kort sagt, när du köper ullprodukter från DILLING får du alltid ull av hög kvalitet från glada får.

Läs mer om våra får och om deras välfärd här.

Ingen Superwash-behandling

Ull är ull … eller? Det finns faktiskt stora skillnader mellan olika typer av ull, inte bara när det gäller kvalitet, utan också – och det är kanske ännu viktigare – hur fibrerna behandlas under tillverkningen.

På vårt färgeri arbetar vi med obehandlad merinoull som inte på något sätt har fått den miljöbelastande behandlingen som kallas Superwash. I kombination med vårt beslut att avstå från tungmetaller på vårt färgeri är detta sätt att arbeta med merinoull helt unikt för branschen.

Superwash är en behandling som används för att förbättra ullens tvättegenskaper genom att först med hjälp av klor avlägsna de kliande småhåren och sedan belägga fibrerna med ett tunt lager plast (antingen naturlig (trädharts) eller konstgjord (någon form av plast)). Behandlingen gör ullen mer motståndskraftig mot plötsliga temperaturförändringar och omild hantering. Kort och gott gör den ullfibrerna tvättmaskinsvänliga. Tyvärr släpps mycket klor (AOX) ut med spillvattnet, vilket har en negativ inverkan på miljön. Behandlingen förstör också många av ullens naturliga egenskaper. Plastbeläggningen försämrar ullfibrernas naturliga förmåga att isolera mot kyla, reglera temperaturen och absorbera fukt.

Vår miljövänliga, 10 timmars färg- och enzymbehandling

I stället för Superwash-behandlingen mjukar vi upp de obehandlade merinoullsfibrerna med en miljövänlig, 10 timmar lång färg- och enzymbehandling. Enzymbehandlingen fungerar genom att angripa peptidbindningar och bryta ner proteiner. Enzymbehandlingen tar skonsamt bort kliande hårstrån och mjukar upp ullfibrerna, men lämnar alla merinoullens naturliga fördelar helt intakta – så att du får en utomordentligt mjuk, ren och lätt produkt.

Den här enzymbehandlingen gör vår ull unik – eftersom den produceras utan klor och plast (Superwash). Emellertid gör den också våra merinoullsprodukter känsligare för plötsliga temperaturförändringar och omild hantering. Så för att behålla merinoullens underbara, naturliga egenskaper ska du följa tvättinstruktionerna på skötseletiketten inuti plagget eller gå till vår tvättguide här för att hitta tvättinstruktioner för din DILLING-ull. (Länk till tvättguide)

Alla produkter som är tillverkade av ull i vår signaturkvalitet – 1 x 1, 8 x 1 och multiribb – får vår unika, 10 timmar långa, miljövänliga enzymbehandling för en otroligt mjuk produkt som inte kliar.

Alla våra produkter i slätstickad ull har fått en Naturetexx® Plasma-behandling – en miljövänlig chockbehandling där man endast använder elektricitet och luft för att behandla ullfibrerna. Och våra produkter i merinoull/siden har fått en EXP-behandling – ett alternativ till Superwash – utan användning av klor, som kapslar in merinoullens kliande hår och lämnar ullen supermjuk och klifri.

Klicka här för att få mer information om våra behandlingar.

Merinoullens egenskaper

Merinoull är en av de finaste och mjukaste ullkvaliteterna i världen. Man kan avgöra hur fin en fiber är med hjälp av fiberdiametern, som också kallas mikron eller Nm. Begreppen mikron och Nm beskrivs mer utförligt nedan.

Mikron

Merinoull har ett mycket lägre mikronvärde jämfört med andra ulltyper, vilket är en av anledningarna till att den lämpar sig så bra för kroppsnära produkter och till sport- och friluftskläder. Till skillnad från andra ulltyper som kan sticka och klia, har merinoullsfibrerna den unika förmågan att böja sig när de kommer i kontakt med huden. Ullfibrerna i våra produkter är på 17,5 (superfin) till 21,5 (medium) mikron, där en mikron är lika med en miljondels meter. Som jämförelse är ett hårstrå från en människa vanligen 50 mikron.

Nm

Vi anger vi också garnnumret, till exempel Nm 40/1. Nm står för ”numero metric count”, eller metriskt nummer, och motsvarar antalet tusen meter per kilogram garn (1 000 m/kg). Som en tumregel kan man säga att ju finare garnet är, desto högre Nm-värde har det.

Alla garnnummer består av två tal – det första talet betecknar antal tusen meter per kilogram och det andra talet betecknar antal trådar (eller ändar) som har tvinnats ihop i garnet. I exemplet Nm 40/1 består ett kilogram av 40 000 m garn av en enda tråd. Om garnnumret är 40/2 betyder det att ett kilogram garn består av 40 000 meter garn av två hoptvinnade trådar, vilket skulle ge en kraftigare och tjockare produkt.

Vi använder merinoull av 17,5 mikron (superfin) till 21,5 mikron (medium) i våra produkter med Nm inom ett intervall från 40/1 till 72/2.

Våra olika ullkvaliteter

Slutproduktens egenskaper varierar beroende på olika faktorer, som stickteknik och fiberblandning.

Som hjälp för dig att skilja på de olika ullkvaliteterna har vi gett dem namn efter den stickteknik som används (1 x 1, 8 x 1, multiribb, 4 x 2, slätstickad, loop back och frotté), fiberblandningen (merinoull/siden, merinoull/alpacka) eller behandlingen (ullfleece).

Läs mer om var och en av våra ullkvaliteter här och hitta den produkt som bäst motsvarar dina behov.

10 % rabatt på din första beställning

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Samtidigt får du nyheter och inspiration direkt i din inkorg.

Acceptera marknadsföringscookies för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ändra dina preferenser

DILLING är ett danskt familjeföretag med en lång tradition av att tillverka ekologiska ullprodukter som håller dig varm. I dag tillverkar vi kläder för hela familjen i ekologisk merinoull och bomull med den fjärde generationen, Morten Dilling, vid rodret. Våra ekologiska underkläder och underställ säljs till förmånliga priser eftersom du köper direkt från tillverkaren.

I vår webbutik hittar du mjuka, ventilerande och allergivänliga kläder i naturmaterial som tillverkas utan skadliga kemikalier och under goda arbetsförhållanden inom Europas gränser.

De flesta av våra produkter är certifierade med Svanen och skonsamt färgade på DILLINGs eget färgeri i Danmark.

Du hittar DILLINGs produkter i följande länder: dk.dilling.comdilling.de, uk.dilling.comdilling.nldilling.fidilling.frno.dilling.com.