Fem myter om ull

Ska ull alltid tvättas för hand? Ska ull endast användas på vintern? Finns det ull som inte kliar? Det kan vara ganska svårt att genomskåda vad som är sant och falskt när det gäller ullkläder, men vi guidar dig genom de många påståendena och avlivar ullmyterna.

”Du får aldrig tvätta ull i tvättmaskin” och fyra andra myter om ull som du säkert har trott på.

Du har säkert hört att det är omständligt att tvätta ull. Du har garanterat även en föreställning om att ullplagg är något som hör vintermånaderna till, och att de är för varma att använda på sommaren. Kanske har du också fått höra att du ska akta dig för att vänja dina barn med ullkläder, för om de börjar använda ull finns det ingen återvändo.

Men är det överhuvudtaget sant?

Vi har tittat närmare på fem vanliga påståenden om ull – som i verkligheten inte är något annat än myter.


1. Ull är för varmt

Det är helt korrekt att ull kan hjälpa dig att hålla värmen vid kalla utetemperaturer. Men ull har faktiskt också även motsatt effekt: Den hjälper dig att kyla ned dig lite om du blir för varm. Ull är alltså temperaturreglerande och kan gärna användas även om vi har plusgrader. Dessutom är ull fuktabsorberande och ser till att du håller dig torr, även när du svettas. Så glöm den där gamla tumregeln som säger att du bara ska använda ull under de månader som slutar på r. Ull kan du använda året runt.


2. Ull kliar

Vad är merinoull?

Du kommer kanske ihåg hur ulltröjan från din barndom kliade och var obekväm att ha på. Men det har hänt en del med ullproduktionen de senaste åren, och i dag finns det massor av ullkläder som inte kliar. Hos DILLING kan du till exempel köpa mjuka ullplagg i merinoull. Merinoull kommer från merinofår och är en mycket tunn och fin ullkvalitet.


Ullen har genomgått en miljöneutral behandling där kliande småhår tas bort, och plagget känns därför mjukt och skönt att ha på. Om du vill skämma bort dig själv med ännu mer mjukhet kan du välja ett material som inte är ren ull, utan som till exempel också innehåller silke. Det är också värt att tänka på att ull sällan kliar när den har blivit varm. Därför är det en bra idé att ha på sig ullplagget i fem minuter så att det hinner värmas upp innan du underkänner det för att det kliar.


3. Ull är besvärligt att tvätta

Många har kanske en föreställning om att det är bökigt att tvätta ull, och fruktar den dag favoritulltröjan blir feltvättad och krymper till storlek XXS. Men ull är faktiskt inte så besvärligt att ha att göra med. Om du köper ullkläder från DILLING kan du enkelt tvätta dem i tvättmaskin, så länge du använder ulltvättmedel och tvättar på ett ullprogram (30 grader). Du kan naturligtvis också tvätta dem för hand, men låt inte ullkläderna ligga i blöt – det tål de inte. Det skiljer sig mellan olika ulltyger hur de bäst ska tvättas, så du bör alltid följa de specifika tvättanvisningarna. Dessutom är det värt att notera att ull inte behöver tvättas lika ofta eftersom den är självrenande.


4. Ull skadar ditt barns förmåga till temperaturreglering

Om man en gång har använt ull måste man alltid använda ull. Så lyder ännu en av de välkända myterna om ullkläder. Enligt den här myten påverkar ullkläder små barns förmåga att själva reglera sin temperatur, så om de vänjer sig vid ull kan det vara svårt att gå tillbaka till bomull, eftersom de då riskerar att bli sjuka. Sanningen är att ull inte påverkar barns förmåga att hålla sig varma och torra, så du kan tryggt använda ull den ena dagen och bomull den andra.


5. Ull finns bara i tråkiga färger

Att ullkläder är trista och tråkiga är helt klart en myt. Marknaden har förvisso i många år präglats av naturfärgad ull, men i dag finns ullkläder i alla möjliga färger och designer. Hos DILLING kan du förutom de neutrala färgerna svart, vit och grå bland annat få ullplagg i rosa, blå, grön och lila. Så du kan lätt klä dig både snyggt och färgglatt i ull.

10 % rabatt på din första beställning

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Samtidigt får du nyheter och inspiration direkt i din inkorg.

Acceptera marknadsföringscookies för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ändra dina preferenser

DILLING är ett danskt familjeföretag med en lång tradition av att tillverka ekologiska ullprodukter som håller dig varm. I dag tillverkar vi kläder för hela familjen i ekologisk merinoull och bomull med den fjärde generationen, Morten Dilling, vid rodret. Våra ekologiska underkläder och underställ säljs till förmånliga priser eftersom du köper direkt från tillverkaren.

I vår webbutik hittar du mjuka, ventilerande och allergivänliga kläder i naturmaterial som tillverkas utan skadliga kemikalier och under goda arbetsförhållanden inom Europas gränser.

De flesta av våra produkter är certifierade med Svanen och skonsamt färgade på DILLINGs eget färgeri i Danmark.

Du hittar DILLINGs produkter i följande länder: dk.dilling.comdilling.de, uk.dilling.comdilling.nldilling.fidilling.frno.dilling.com.