Certifiering för miljömärket Svanen

Vi är mycket stolta över att vårt färgeri är det enda i sitt slag i Danmark som är certifierat med Svanenmärket. Men vad betyder det egentligen för dig som DILLING-kund?

För att som klädtillverkare certifieras med Svanenmärket är det fem saker som måste hanteras och som kontrolleras noggrant minst en gång om året:

  • leveranskedjan
  • råvaror
  • färgämnen och kemikalier
  • arbetsvillkor
  • hållbarhet.


Svanenmärket ställer höga krav på en miljövänlig produktion. Särskilt färgningsprocessen omfattas av strikta villkor – till exempel är det inte tillåtet att använda tungmetaller. Svanenmärket ställer också krav på goda arbetsförhållanden och hög kvalitet på produkterna som därmed ska kunna hålla länge.

Nedan går vi igenom vart och ett av de fem kontrollområdena:

Leveranskedjan

För Svanenmärket krävs det att leveranskedjan är transparent. För oss innebär det att vi vet var vår ekologiska merinoull och bomull kommer ifrån, var och hur den spinns, stickas, färgas, skärs till, sys, packas, transporteras och slutligen levereras.

Råvaror

När det gäller råvaror är det viktigt att notera att Svanenmärket är en miljömärkning snarare än en ekologisk märkning. För Svanenmärkning krävs det att ekologiskt odlade råvaror ska vara GOTS-certifierade. På DILLING sätter vi stort värde på det här kravet för de råvaror vi använder i våra kläder och underkläder. Både vår bomull och merinoull är 100 procent ekologiska*.

Färgämnen och kemikalier

Angående färgämnen och kemikalier sätter Svanenmärkningen mycket höga standarder. Det är till exempel inte tillåtet att använda tungmetaller eller klorbehandling (Superwash) i produktionen. De här strikta standarderna gynnar både miljön och din hälsa, eftersom textilindustrin kan innehålla inte bara hormonstörande, utan även allergi- och cancerframkallande färgämnen och kemikalier. Vi utgår från att väldigt få människor vill att dessa kemikalier ska användas i produktionen av underkläder och kläder – för att inte tala om att de ska släppas ut i vattnet.

Arbetsvillkor

Svanenmärket ställer krav på arbetsförhållanden under hela produktionsprocessen. Därför har DILLING inte bara ansvaret för säkra och goda arbetsvillkor för våra anställda på huvudkontoret i Danmark, utan även för att kontrollera arbetsförhållandena i hela produktionen. Eftersom vi äger en stor del av vår egen leveranskedja vet vi exakt var våra plagg tillverkas, under säkra arbetsförhållanden av arbetare som får en rimlig lön.

Hållbarhet

Svanenmärkningen kräver att produkterna ska vara slitstarka och ha en hållbar färg. Med andra ord måste våra produkter tåla regelbundet slitage. Kvalitetsstandarderna är höga och våra produkter är utformade och tillverkade för lång livslängd och hållbarhet.

Du kan se vår Svanen-licens här.

*Ett mycket begränsat antal produkter i vårt sortiment innehåller drygt 50 procent konventionell bomull.

Additional certifications

Oekotex 100 (förtroende för textilier)

För att tillverka kläder behövs också material som tråd, gummiband, knappar och så vidare. Det kan vara svårt att hitta rätt partner som uppfyller våra kvalitetskrav och följer våra miljökrav. Vi väljer med omsorg och letar efter certifikat som kan vägleda oss. Som ett minimum kräver vi att sådana material är Oekotex 100-certifierade. Den här standarden visar att produkten inte innehåller några skadliga kemikalier. Men den säger inget om hur produkten tillverkas.

Strumpor tillverkade i Turkiet och Kina

Vi kan inte producera strumpor vid vår syfabrik i Litauen, och därför har vi letat efter en leverantör som lever upp till våra förväntningar i fråga om hållbarhet och kvalitet. Våra strumpor har tidigare tillverkats i Kina, men 2021 bestämde vi oss för att byta leverantör och tillverkningen sker nu enbart i Turkiet. Det betyder, at en liten del av vårt sortiment av strumpor i webbutiken kommer fortfarande från produktionen i Kina. Våra strumpor har alltid varit – och är fortfarande – GOTS-certifierade. Det är en garanti för att inga skadliga kemikalier har använts i produktionen och att arbetsförhållandena följer de som rekommenderas av Internationella arbetsorganisationen ILO.

10 % rabatt på din första beställning

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Samtidigt får du nyheter och inspiration direkt i din inkorg.

Acceptera marknadsföringscookies för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ändra dina preferenser

DILLING är ett danskt familjeföretag med en lång tradition av att tillverka ekologiska ullprodukter som håller dig varm. I dag tillverkar vi kläder för hela familjen i ekologisk merinoull och bomull med den fjärde generationen, Morten Dilling, vid rodret. Våra ekologiska underkläder och underställ säljs till förmånliga priser eftersom du köper direkt från tillverkaren.

I vår webbutik hittar du mjuka, ventilerande och allergivänliga kläder i naturmaterial som tillverkas utan skadliga kemikalier och under goda arbetsförhållanden inom Europas gränser.

De flesta av våra produkter är certifierade med Svanen och skonsamt färgade på DILLINGs eget färgeri i Danmark.

Du hittar DILLINGs produkter i följande länder: dk.dilling.comdilling.de, uk.dilling.comdilling.nldilling.fidilling.frno.dilling.com.