Vår syfabrik

Styrkan i att ha vår egen syfabrik

Sedan 1998 har våra produkter sytts i vår syfabrik Avadan. Vår syfabrik ligger centralt i Marijampoles r. i Litauen och där har vi 270 skickliga sömmerskor och arbetare. Majoriteten av våra kläder sys fortfarande här.

Vi har daglig kontakt med syfabriken och arbetar mycket nära våra kollegor i Litauen. Vi besöker också fabriken flera gånger om året. Arbetet där övervakas av Vita, fabrikschef, och Skirma, produktionschef. Vita firar 30-årsjubileum i år och Skirma har arbetat på fabriken i nästan 27 år. Sådana djupa, decennielånga relationer är en ovärderlig tillgång och av stort värde för oss. Möt de båda kvinnorna och vår sömmerska Erika från Avadan här.

Arbetsvillkor

Sömmerskorna arbetar 40 timmar i veckan – fem dagar i veckan, åtta timmar om dagen. De brukade arbeta i två skift, vilket innebar att de kom hem sent varannan vecka eftersom arbetet i det andra skiftet slutade klockan 22:00. Men det ändrades 2007 då sömmerskorna började arbeta ett skift, så att de kunde få lediga kvällar att tillbringa med familjen eller ägna sig åt andra fritidsaktiviteter. Förändringen innebar en investering i mer utrustning och en utbyggnad av lokalerna. Men investeringen var definitivt värd det eftersom den innebar att våra kollegor i Litauen kunde få en bättre balans mellan arbete och privatliv.

Fabriken är utrustad med några av de bästa maskinerna som finns inom klädtillverkning. Varje arbetsstation är försedd med detaljerade instruktioner bredvid symaskinerna och förklaringar till hur en produkt ska sys enligt instruktionerna för just den modellen. Detta arbete utförs av operatörer, sömnadstekniker och instruktörer. Varje sömnadsuppgift har en konkret och exakt förklaring.

Symaskinerna underhålls regelbundet av skickliga mekaniker. Vi har ett brett utbud av produkter för barn och vuxna, och för att se till att varje maskin är korrekt inställd för den specifika produkten hanterar och övervakar våra erfarna mekaniker dessa viktiga inställningar. Om du vill lära känna en av våra uppskattade mekaniker kan du träffa Albinas, som har arbetat på vår syfabrik i 26 år. Vi använder alltid förstklassig tråd och andra tillbehör som behövs för att sy varje modell.

Vi har också installerat ett ”luftdragsystem” som är anpassat efter varje symaskin. Det damm som bildas under sömnadsprocessen dras till särskilda behållare. Arbetsmiljön i fabriken är därför mycket renare och hälsosammare.

Både goda arbetsvillkor och ersättning är viktiga faktorer för att behålla kvalificerad arbetskraft – något som vi lägger stor vikt vid. Vi arbetar med två betalningssystem – en fast lön och en lön enligt produktionstakten. Våra medarbetare stannar länge hos oss, och en bidragande faktor till det är en rättvis kompensation.

Daglig verksamhet

Vi skjutsar våra anställda på fabriken till och från jobbet i två bussar, så att de inte behöver tänka på sin egen transport. Vi har två moderna matsalar där de anställda kan äta och umgås med kollegorna över en kopp kaffe under rasterna.

De anställda arbetar inte under semestern, utan har ledigt för att umgås med nära och kära. De får också små gåvor som ett tecken på vår uppskattning i slutet av året.

Kvalitetssäkring är en stor del av den dagliga verksamheten på Avadan. Sömmerskorna tillverkar produkter av högsta kvalitet. Innan produkterna lämnar fabriken genomgår de en kvalitetssäkring och inspektion för att se till att våra kvalitetsstandarder upprätthålls.

De sydda produkterna kommer till enheten för kontroll och paketering, varje produkt inspekteras noggrant och överflödiga trådar som finns kvar efter sömnaden klipps bort. De produkter som uppfyller kvalitetskraven klassificeras som 1:a sortering och defekta produkter som 2:a eller 3:e sortering. När kvalitetskontrollen är klar packas produkterna snyggt efter modell, färg och storlek och skickas till vårt lager i Danmark.

--

Under 2022 initierade vi en oberoende, av tredje part utförd BSCI-revision av de sociala villkoren på Avadan där vi fick högsta betyg. Vår syfabrik följer Amfori BSCI:s uppförandekod, som består av 13 principer och värderingar baserade på internationella konventioner och FN:s principer för företagande och mänskliga rättigheter. Rankningen går från A till E, där A är det högsta betyget man kan få.

Resultatet av den tre dagar långa revisionen av Avadan var ett A.

Klicka här för att komma till rapporten.

Produktion i Ukraina

Under 2022 har vi inlett produktion i Ukraina.

På grund av ökad efterfrågan har vi behövt utöka vår produktionskapacitet. Det har alltid varit vår önskan att behålla produktionen i Europa på grund av närheten till våra egna anläggningar i Litauen, vilket innebär minskade koldioxidutsläpp.

Ukraina har funnits med som ett möjligt alternativ under en längre tid, även före kriget, eftersom de är kända för sin sömnadsproduktion med utmärkt kompetens och hög kvalitet. När Ryssland invaderade Ukraina tidigare i år beslutade vi att avsluta vårt samarbete med den belarusiska syanläggningen Lubawa. Det beslutet gjorde att vårt behov av utökad kapacitet blev ännu större.

Vi är tacksamma för det nyligen inledda samarbetet med en skicklig ukrainsk sömnadsproducent. Samtidigt är vi glada över att kunna visa vårt stöd till Ukraina genom att skapa lokala arbetstillfällen i en tid då landet befinner sig i krig.

Lesya

Lesya Factory ligger i staden Novohrad-Volynskyi i den nordvästra delen av Ukraina. Lesya är en modern sömnads- och produktionsanläggning med avancerad utrustning som sysselsätter kvalificerad personal med omfattande kunskaper i sömnad.

För närvarande har vi 30 sömmerskor som syr för DILLING. Målet för 2023 är att öka antalet sömmerskor till 50 och att producera 12 000 plagg i veckan.

Lönerna på Lesya betalas ut i enlighet med europeiska arbetsrättsliga normer. Lesya-anställda får också sociala förmånspaket som omfattar försäkringar, förmånlig mat och transport till och från arbetet.

--

Precis som Avadan fick Lesya högsta möjliga betyg vid sin senaste granskning år 2021 – ett imponerande A. Detta är din garanti för att Lesya följer Amfori BSCI:s uppförandekod, som består av 13 principer och värderingar baserat på internationella konventioner och FN:s principer för företag och mänskliga rättigheter.

År 2023 skulle Lesya genomgå en ny oberoende BSCI-granskning för att förnya sin klassificering, men på grund av kriget är det inte möjligt att granska företag i Ukraina eftersom det måste utföras fysiskt av en tredjepartsorganisation. Vi för en nära dialog med Lesya och förväntar oss och har stort förtroende för att de kommer att upprätthålla sina höga standarder och principer och garantera sina anställda bästa möjliga villkor under rådande förhållanden i Ukraina. Så snart omständigheterna tillåter kommer Lesya att arbeta med att genomföra en ny revision.

För att få tillgång till den senaste rapporten, klicka här .

Produktion i Belarus

Från och med den 2 mars 2022 avslutar DILLING vårt samarbetsavtal med den belarusiska syfabriken Lubawa, som har stöttat vår produktion i flera år.

Uppsägningen av samarbetet är en direkt reaktion på den ryska invasionen av Ukraina och på det stöd som Belarus ger Ryssland i denna invasion.

Vi vill understryka att vi är djupt berörda och förfärade över de fasor som Ryssland och Belarus utsätter en oskyldig nation och dess folk för. Samtidigt är vi inte blinda för vilken effekt det här beslutet har på de 60 mycket kompetenta och oskyldiga kvinnorna och deras familjer i Belarus.

Under uppsägningstiden har DILLING för avsikt att fullgöra sina avtalsförpliktelser gentemot Lubawa.

--

Före Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 och det efterföljande avslutandet av vårt samarbete med Lubawa hade vi inlett en oberoende, av tredje part utförd BSCI-revision av de sociala villkoren på syfabriken. Lubawa bedömdes i enlighet med amfori BSCI:s uppförandekod, som består av 13 principer och värderingar baserade på internationella konventioner och FN:s principer för företagande och mänskliga rättigheter. Rankningen går från A till E, där A är det högsta betyget man kan få.

Resultatet av den tre dagar långa revisionen av Lubawa var ett A.

Klicka här för att komma till rapporten.

Varför vi har haft produktion i Belarus

Den överlägset största delen av vår produktion sker i Danmark och Litauen. Men vår syfabrik i Litauen har haft svårt att hålla jämna steg med den ökade efterfrågan. För att kunna leva upp till efterfrågan har vi försökt anställa fler sömmerskor till den litauiska fabriken. Tyvärr har vi haft svårt att rekrytera nya medarbetare i Litauen, eftersom så många i de yngre generationerna emigrerar till länder i väst för att arbeta och utbilda sig. Därför har vi varit tvungna att söka kvalificerad arbetskraft i grannländerna. Vi inledde 2017 ett samarbete med Lubawa, en syfabrik i Belarus. Det är första gången vi har rört oss utanför EU.

Beslutet fattades delvis genom subsidiaritetsprincipen. Syfabriken Lubawa ligger geografiskt nära Avadan. Det innebär mindre trafik och därmed kan vi begränsa våra koldioxidutsläpp. Subsidiaritetsprincipen gäller också för det utbyte av erfarenheter och kunskaper som skedde mellan de två arbetsplatserna. På Avadan har vi över 30 års erfarenhet av sömnad och kvalitetssäkring av produkterna. Årtionden av erfarenhet som vi delade med oss av till arbetarna på Lubawa genom utbildning och mentorskap. Detta kunskapsutbyte gjorde det möjligt för oss att skapa ett givande samspel mellan vår syfabrik i Litauen och produktionen på Lubawa. På Lubawa har cirka 60 kvinnor sytt åt oss. Kvinnorna på Lubawa arbetar högst 40 timmar i veckan.

När vi inledde vårt samarbete med Lubawa 2017 var det politiska klimatet mellan EU och Belarus mycket annorlunda än i dag. Vi har hela tiden noggrant följt situationen och förhållandena på syfabriken. Det är viktigt för oss att understryka att vi i första hand fokuserat på människor och inte på system. Med andra ord inledde vi inte samarbetet med Lubawa i Belarus på grund av landets styre, utan på grund av de mycket kompetenta belarusiska män och kvinnor som bor där. Dessutom kan vi kunnat bidra med arbetstillfällen i ett land som i hög grad är drabbat av social och ekonomisk ojämlikhet. Landets administration är en sak, men som vi ser det är kvinnorna som arbetar för oss en annan sak, och vi är mycket nöjda med dem och deras arbete.

Strumpor tillverkade i Turkiet och Kina

Vi kan inte producera strumpor vid vår syfabrik i Litauen, och därför har vi letat efter en leverantör som lever upp till våra förväntningar i fråga om hållbarhet och kvalitet. Våra strumpor har tidigare tillverkats i Kina, men 2021 bestämde vi oss för att byta leverantör och tillverkningen sker nu enbart i Turkiet. Det betyder, at en liten del av vårt sortiment av strumpor i webbutiken kommer fortfarande från produktionen i Kina. Våra strumpor har alltid varit – och är fortfarande – GOTS-certifierade. Det är en garanti för att inga skadliga kemikalier har använts i produktionen och att arbetsförhållandena följer de som rekommenderas av Internationella arbetsorganisationen ILO.

10 % rabatt på din första beställning

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Samtidigt får du nyheter och inspiration direkt i din inkorg.

Acceptera marknadsföringscookies för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ändra dina preferenser

DILLING är ett danskt familjeföretag med en lång tradition av att tillverka ekologiska ullprodukter som håller dig varm. I dag tillverkar vi kläder för hela familjen i ekologisk merinoull och bomull med den fjärde generationen, Morten Dilling, vid rodret. Våra ekologiska underkläder och underställ säljs till förmånliga priser eftersom du köper direkt från tillverkaren.

I vår webbutik hittar du mjuka, ventilerande och allergivänliga kläder i naturmaterial som tillverkas utan skadliga kemikalier och under goda arbetsförhållanden inom Europas gränser.

De flesta av våra produkter är certifierade med Svanen och skonsamt färgade på DILLINGs eget färgeri i Danmark.

Du hittar DILLINGs produkter i följande länder: dk.dilling.comdilling.de, uk.dilling.comdilling.nldilling.fidilling.frno.dilling.com.