Vår tillskärningsavdelning

Styrkan i att ha vår egen tillskärning

Vi ägde en tillskärningsanläggning i Danmark i många år. Men i takt med att verksamheten växte, ökade också vårt behov av att expandera. Därför köpte vi 2005 en syfabrik i Litauen och omvandlade den till en tillskärningsanläggning. Nu finns både vår sy- och tillskärningsfabrik i Litauen mycket nära varandra. Att vi har vår egen tillskärningsanläggning innebär precis som med färgeriet att vi kan kontrollera och påverka en viktig del av vår leveranskedja. Det gör det möjligt för oss att garantera en jämn och mycket hög kvalitet i det vi gör.

Arbetsvillkor

Vi har ett mycket nära samarbete med våra litauiska kollegor och har daglig kontakt med dem. Vi har tolv medarbetare på anläggningen – huvudsakligen kvinnor men också några unga män som gör en del av det fysiskt tunga arbetet. Männen och kvinnorna på anläggningen arbetar fem dagar i veckan, 07:00 till 15:30.

Under årens lopp har anläggningen successivt uppgraderats. Ett ventilationssystem har installerats för att avsevärt förbättra inomhusklimatet. Och under de senaste tre åren har vi uppgraderat till maskinerna till de allra bästa. De nya, automatiska tillskärarna har också bidragit till att förbättra inomhusklimatet: Jämfört med när tyget skärs manuellt begränsar de automatiska maskinerna betydligt den mängd damm som virvlar runt i anläggningen, vilket förbättrar luftkvaliteten och gör att de masker som är typiska för den här typen av produktion blir överflödiga.

Daglig verksamhet

På Danva skärs allt tyg av bomull och merinoull till. Tyget anländer till anläggningen från vårt färgeri i Danmark i stora tygrullar. Rullarna lastas sedan försiktigt på stora tillskärarbord. Tyget läggs i lager – mellan 25 och 50 lager åt gången. Ett luftvakuum skapas för att hålla tyget på plats. Vakuumet gör det lättare för tillskäraren att skära genom tyglagren. Mönstren programmeras in i tillskärarmaskinen så att den vet exakt hur och var den ska skära. Mönstren är noggrant inplanerade för att se till att vi får ut det absolut mesta möjliga av varje tygbit.

De tolv personer som arbetar på fabriken kan skära en stor mängd kläder på bara fem dagar - de kan skära cirka 65 000 plagg i veckan. Det motsvarar 2,9 miljoner plagg per år.

5 dagar i veckan

65 000 plagg på en vecka

2,9 miljoner plagg på ett år

Minimalt med avfall från produktionen

Ett viktigt fokus vid anläggningen är att minimera avfallet och få ut mesta möjliga av varje tygrulle. En tumregel är att minst 80 procent av tyget måste användas – men vi använder ofta mer än 90 procent. Som du kan föreställa dig innebär det att vi metodiskt planerar varje mönster för att göra dem så exakta och optimerade som möjligt. Vår mönsterplanerare Stefan brukar jämföra den här delen av processen med ett storskaligt Tetrisspel. Varje snitt är viktigt och måste passa ihop för att minimera tygspillet.

De små tygbitarna som blir över efter tillskärningen säljs till en samarbetspartner i Storbritannien som återvinner dem. Det brittiska företaget importerar och exporterar tygrester och kasserade kläder. De har verksamhet i Afrika, Lettland, Turkiet, Afghanistan, Polen och Kanada. Var fjärde eller femte vecka samlas tygresterna in från vår anläggning i Litauen och transporteras till Storbritannien där de sorteras och genomgår en reningsprocess. Våra tygrester blandas sedan med nylon eller akryl för att öka styrkan. När tygresterna har bearbetats är ullfibrerna nämligen alldeles för korta för att kunna återvinnas och behöver en bindning för att kunna ges nytt liv. När fibrerna har blandats säljs de till fabriker som spinner och väver dem till tyg. Det återvunna tyget kan sedan säljas och användas för att tillverka nya kläder. På så sätt går inte resterna till spillo utan hålls i omlopp.
Läs mer om vårt förhållningssätt till cirkulär produktion och osålda textilier här.

10 % rabatt på din första beställning

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Samtidigt får du nyheter och inspiration direkt i din inkorg.

Acceptera marknadsföringscookies för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ändra dina preferenser

DILLING är ett danskt familjeföretag med en lång tradition av att tillverka ekologiska ullprodukter som håller dig varm. I dag tillverkar vi kläder för hela familjen i ekologisk merinoull och bomull med den fjärde generationen, Morten Dilling, vid rodret. Våra ekologiska underkläder och underställ säljs till förmånliga priser eftersom du köper direkt från tillverkaren.

I vår webbutik hittar du mjuka, ventilerande och allergivänliga kläder i naturmaterial som tillverkas utan skadliga kemikalier och under goda arbetsförhållanden inom Europas gränser.

De flesta av våra produkter är certifierade med Svanen och skonsamt färgade på DILLINGs eget färgeri i Danmark.

Du hittar DILLINGs produkter i följande länder: dk.dilling.comdilling.de, uk.dilling.comdilling.nldilling.fidilling.frno.dilling.com.