Claudia och Daniel på jordenruntresa i DILLINGs ullunderkläder

Claudia och Daniel från Tyskland rivit ut två år från kalendern för att resa jorden runt på cykel. Det kräver lite bra prylar och därför ha de tagit med sig DILLINGs ullunderkläder i bagaget. Resan börjar i Iran längs de gamla karavanlederna på Sidenvägen.
I 770 dagar har vi rest på våra cyklar – genom 5 kontinenter och hela 4 klimatzoner. Självklart tog vi bara med oss det allra viktigaste på vår resa: ett tält, köksredskap, vatten och mat, reservdelar till cyklarna och så klart kläder och underkläder av högsta kvalitet för all världens väder och vind. Förutom vattentäta skaljackor och varmfodrade jackor bestämde vi oss för att ta med underställ i merinoull. I motsats till exempelvis bomull som har en tendens att bli blött och kallt när man svettas och är aktiv, blir ull inte fuktigt utan har unika egenskaper att absorbera fukten från kroppen så att den hålls torr. Ull är dessutom naturligt lukt- och bakteriehämmande och rengör sig själv – man behöver bara hänga den på vädring. Därför valde vi DILLINGs långärmade ulltröjor, t-shirtar och leggings. Genom att använda en miljöneutral produktion tillverkar DILLING hållbara produkter under miljö- och djurvänliga förhållanden.
DILLINGs långärmade ullundertröja och t-shirt har båda en förhållandevis lös passform som ger god rörelsefrihet och mobilitet. Särskilt i den typiska cykelpositionen finns det gott om plats vid skuldrorna, vilket är en stor fördel eftersom man inte känner att ens rörelser begränsas. Om du som man är mycket lång kan tröjans längd möjligtvis bli för kort för dig. Sömmarna är platta och välplacerade, inget stör eller klämmer, bärkomforten är fantastisk. Tyget är ovanligt mjukt och du känner nästan att det är ett med din egen hud – även när det är fuktigt. Möjligtvis skulle det vara skönt med ett ännu tunnare material i klimat där det kan bli extra varmt. Det vi älskade allra mest var DILLINGs ulleggings – vi såg nästan fram emot de kalla och regniga dagarna i tältet!
I motsats till bomull som har tendens att absorbera kroppens fukt och därmed snabbt känns blöt och klibbig, lagrar merinoullen inte fukten utan transporterar snabbt bort den från kroppen. I varmt väder (och när man svettas mycket) märks det tydligt att både DILLINGs långärmade undertröja och t-shirt snabbt fungerar svalkande. Även när tröjorna är genomblöta av svett känns de ändå behagliga att bära, utan att man känner att man har en våt folie klistrad mot kroppen. När det var möjligt doppade vi ändå våra ulltröjor och t-shirtar i en flod och bar dem våta, lite som en hemmabyggd luftkonditionering. Eftersom merinoullen också är naturligt lukt- och bakteriehämmande behövde vi inte tvätta våra underställ så ofta. När vi äntligen tvättade dem blev de ofta bara sköljda i en närliggande flod och sedan lät vi dem hänga på tork på våra cyklar under natten. Kunde vi ha gjort så om våra tröjor var av bomull? Nej. Det är helt otänkbart. De skulle varken ha blivit rena eller hunnit torka på den korta tid som ull behövde. Vi har nämligen fått intrycket att merinoullen torkar dubbelt så snabbt som bomull.
Även om Claudia tydligen bara doftar av rosor kunde jag, Daniel, inte förvänta mig att någon skulle stå ut med min lukt i en 2 dagar gammal bomulls- eller lycratröja. Merinoullskläder börjar kanske lukta efter några dagar, men när de har sköljts och torkat är lukten borta. För det mesta sköljde vi upp våra ulltröjor efter 7 till 10 dagar. Vi blev verkligen positivt överraskade över hur snabbt och lätt det var att tvätta ullkläder. Vi hade uteslutit möjligheten att byta underkläder varje dag – en lyx som inte alltid är möjlig när man som oss reser på cykel i flera månader.
Angående underkläder: Vi använde våra ullunderkläder i mer eller mindre 150 dagar i streck, under 400 timmar som uteslutande innebar cyklande, sittande, massor av gnidningar, otaliga tvättar och urvridningar – totalt sett en enorm belastning. I dag är underklädernas sittyta förhållandevis tunn och utsliten, två par är trasiga, men bortsett från detta är underkläderna i merinoull fortfarande i funktionsdugligt tillstånd. Vilken prestation! Vi har burit våra långärmade ullundertröjor och t-shirtar något mindre än vi använde våra ullunderkläder, men vi tycker även att vi kan dra slutsatsen att inte heller de visade några svagheter. Dock måste vi säga att våra ulleggings som vi tog med fick ett antal hål efter nästan två år.
Underställ och underkläder i merinoull kostar lite extra, och med det följer också högre förväntningar. Det är en investering, men det är det värt. I synnerhet för längre turer med begränsade möjligheter att byta kläder. Kläderna kräver inte mycket underhåll och är till sin natur starka, vilket betyder att ulltröjor och ulleggings räckte med råge för oss. Trots ett begränsat antal plagg kunde vi ändå klä oss rent och torrt varje dag!

/Claudia & Daniel

10 % rabatt på din första beställning

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Samtidigt får du nyheter och inspiration direkt i din inkorg.

Acceptera marknadsföringscookies för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ändra dina preferenser

DILLING är ett danskt familjeföretag med en lång tradition av att tillverka ekologiska ullprodukter som håller dig varm. I dag tillverkar vi kläder för hela familjen i ekologisk merinoull och bomull med den fjärde generationen, Morten Dilling, vid rodret. Våra ekologiska underkläder och underställ säljs till förmånliga priser eftersom du köper direkt från tillverkaren.

I vår webbutik hittar du mjuka, ventilerande och allergivänliga kläder i naturmaterial som tillverkas utan skadliga kemikalier och under goda arbetsförhållanden inom Europas gränser.

De flesta av våra produkter är certifierade med Svanen och skonsamt färgade på DILLINGs eget färgeri i Danmark.

Du hittar DILLINGs produkter i följande länder: dk.dilling.comdilling.de, uk.dilling.comdilling.nldilling.fidilling.frno.dilling.com.