På vårt färgeri i Bredsten utanför Vejle i Danmark färgar och behandlar vi våra ekologiska merinoulls- och bomullsprodukter utan skadliga kemikalier och tungmetaller. Vi är övertygade om att det gör stor skillnad för vår miljö, våra kollegor och så klart för dig – kunden som bär kläderna direkt mot huden.
Fördelen med att ha ett eget färgeri är framför allt att vi har kontroll över det vi producerar här. I grunden innebär det att vi har 300 anställda som kan sova gott om natten eftersom vi vet exakt vilka färgämnen och kemikalier vi har använt för de kläder du och dina nära och kära ska bära. Vi vet också att vi har gjort allt vi kan för att säkerställa en konsekvent och mycket hög kvalitet i det vi gör.
I dag finns det mycket få färgerier kvar i Danmark. Faktum är att vårt färgeri är ett av endast två kvarvarande färgerier i hela landet. Produkterna som vi färgar på vårt färgeri är certifierade av Svanemärket, som är den officiella ekologiska märkningen i Norden.
Vi vidareutvecklar hela tiden vår produktion för att göra den så hud- och miljövänlig som möjligt. Vi gör det eftersom vi alla vet att miljön är utsatt för stora påfrestningar och eftersom de kläder vi tillverkar ofta bärs direkt mot huden. Därför använder vi inga skadliga kemikalier eller tungmetaller på vårt färgeri. Och därför kan du och din familj bära DILLINGs produkter nära huden utan att behöva oroa er för starka kemikalier. Det gör också att våra kläder är särskilt lämpliga för personer med känslig hud.
För produktionen i vårt färgeri har vi noggrant valt ut färgämnen som är fria från skadliga kemikalier. Det gör vi eftersom vi inte vill använda tungmetaller i vår produktion. Tungmetaller kan vara problematiska både för miljön och oss människor eftersom de ackumuleras i kroppen och i naturen. Eftersom vi inte använder tungmetaller på färgeriet finns det vissa färger som vi inte kan erbjuda, till exempel klarblått, grönt och turkost. Med det är ett val som inte på något sätt känns svårt för oss. För oss väger hälso- och miljöhänsynen mycket mer än den något begränsade färgpaletten.
På färgeriet arbetar vi med obehandlad ull som inte på något sätt har fått den miljöbelastande Superwash-behandlingen. I kombination med vårt beslut att inte använda tungmetaller på färgeriet är det här sättet att arbeta med merinoull helt unikt i branschen.
Superwash är en behandling som används för att förbättra ullens tvättegenskaper genom att först avlägsna de kliande småhåren med klor och sedan belägga fibrerna med ett tunt lager plast (antingen naturlig (trädharts) eller konstgjord (någon form av plast)). Behandlingen gör ullen mer motståndskraftig mot plötsliga temperaturförändringar och omild hantering. Kort och gott gör den ullfibrerna tvättmaskinsvänliga. Tyvärr släpps mycket klor (AOX) ut med spillvattnet, vilket har en negativ inverkan på miljön. Behandlingen förstör också många av ullens naturliga egenskaper. Plastbeläggningen försämrar ullfibrernas naturliga förmåga att isolera mot kyla, reglera temperaturen och absorbera fukt.
För att mjuka upp de obehandlade merinoullsfibrerna använder vi i stället en miljövänlig, 10 timmar lång färg- och enzymbehandling. Enzymbehandlingen tar skonsamt bort kliande hårstrån och mjukar upp ullfibrerna, men lämnar alla merinoullens naturliga fördelar helt intakta – så att du får en utomordentligt mjuk, ren och lätt produkt.
Behandling och färgning av ull är en lång process som består av flera steg. Industristandarden för att behandla och färga ull är cirka åtta timmar – men vår unika färg- och enzymbehandling tar totalt 10 timmar från början till slut. Ur ett affärsperspektiv är det en kostsam investering. Du har säkert hört uttrycket ”tid är pengar”, och i alla produktionsflöden är talesättet i högsta grad sant. I de flesta fall handlar det om att få produkten genom produktionen – från får till plagg – så snabbt som möjligt. Men vi gör saker och ting på ett annat sätt på vårt färgeri. Kvalitet tar tid. Skonsamma behandlingar tar tid. Och vi tror helhjärtat att den extra tiden är absolut värd det – så att du och din familj kan känna er nöjda med att bära våra kläder direkt mot huden.
När vår designer Anna har en ny färg i åtanke är det vår färgmästare Charlotte Høgedal som förverkligar hennes idéer. Innan en ny färgningsprocess kan påbörjas gör Charlotte ett recept, eller en formel, för processen. Formeln är en förteckning över ingredienser/komponenter och en specifikation av hur mycket av varje komponent som ska tillsättas för att uppnå önskad färg. För att göra receptet krävs år av erfarenhet och extrem noggrannhet i detaljerna.
Som färgeri med Svanenmärkta produkter följer vi mycket höga standarder för färgämnen och kemikalier. Vi använder Svanenmärket som vägledning för att välja ut de komponenter som ingår i varje formel. Vi har valt att certifieras av det nordiska miljömärket Svanen eftersom de har de hårdaste kraven gällande färgning och kemikalier.
När formeln är på plats är det dags att behandla och färga tyget, vilket görs i samma maskin. Det här är en liten rolig detalj om färgeriet: Alla maskinerna på vårt färgeri har namn: Emma, Alberte, Basse, Klaus och Erik. De är uppkallade efter tidigare medarbetare och efter barn och barnbarn till DILLING-medarbetare.
För våra merinoullsprodukter genomgår tyget en enzymbehandling för att avlägsna kliande hårstrån innan det färgas. Enzymbehandlingen fungerar genom att angripa peptidbindningar och bryta ner proteiner. Enzymbehandlingen tar skonsamt bort kliande hårstrån och mjukar upp ullfibrerna, men lämnar alla merinoullens naturliga fördelar helt intakta – så att du får en utomordentligt mjuk, ren och lätt produkt.
Hela processen övervakas för att se till att allt går enligt plan. Om tyget lämnas för länge i enzymbehandlingen tar det skada eftersom enzymerna fortsätter att ”äta upp” fibrerna tills inget finns kvar.
Den bomull som behandlas på färgeriet får en annan behandling, som kallas BioPolish. Det är också en enzymbaserad behandling som tar cirka 15–16 timmar från början till slut. BioPolish tar försiktigt bort överflödiga noppor från bomullens yta, på liknande sätt som den enzymbehandling som används för våra merinoullsprodukter.
Om vill veta mer om behandlingar kan du klicka här.
Därefter centrifugeras ullen och bomullen pressas. Tyget matas igenom en maskin där det lufttorkas. Det här är särskilt viktigt för ull, eftersom ullen krymper med 20–25 procent i det här steget. Det säkerställer att ullen inte krymper mer än 5 procent när den har sytts och skickats till kunden.
Tyget är nu redo att skickas till Litauen, där det skärs till, sys, förpackas och skickas hem till lagret i Herning.
Vår resa mot att bli ett Svanenmärkt färgeri har påverkats av tre viktiga händelser som har format vårt sätt att arbeta med behandlingen av våra produkter.
Läs hela historien här.
Villy Bertelsen, 3:e generationen och tidigare direktör.
Oberoende tester av spillvattnet från vårt Svanenmärkta färgeri visar att inga skadliga kemikalier som tungmetaller släpps ut.
När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Samtidigt får du nyheter och inspiration direkt i din inkorg.
Acceptera marknadsföringscookies för att prenumerera på vårt nyhetsbrev
Ändra dina preferenser
DILLING är ett danskt familjeföretag med en lång tradition av att tillverka ekologiska ullprodukter som håller dig varm. I dag tillverkar vi kläder för hela familjen i ekologisk merinoull och bomull med den fjärde generationen, Morten Dilling, vid rodret. Våra ekologiska underkläder och underställ säljs till förmånliga priser eftersom du köper direkt från tillverkaren.
I vår webbutik hittar du mjuka, ventilerande och allergivänliga kläder i naturmaterial som tillverkas utan skadliga kemikalier och under goda arbetsförhållanden inom Europas gränser.
De flesta av våra produkter är certifierade med Svanen och skonsamt färgade på DILLINGs eget färgeri i Danmark.
Du hittar DILLINGs produkter i följande länder: dk.dilling.com, dilling.de, uk.dilling.com, dilling.nl, dilling.fi, dilling.fr, no.dilling.com, dilling.ch.