Därför är ull genialt för ditt barn i sommarvädret

Många förknippar ull med kyla och de mörka månaderna då vi vill hålla barnen varma och torra. Men ull är faktiskt något av det bästa du kan sätta på ditt barn närmast kroppen – också på sommaren. Den fungerar nämligen både kylande och håller barnet torrt.

KYLER I VÄRME OCH VÄRMER I KYLA

Det är välkänt att ull är bra för att hjälpa barnet att hålla värmen, men det är faktiskt bara halva sanningen. Det speciella med ull är att den fungerar temperaturreglerande tillsammans med kroppen. Hemligheten är ullfibrernas unika, luftiga struktur som gör att materialet håller kvar kroppsvärmen och isolerar när det är kallt, men även kyler när barnet är varmt. Ullens luftiga fibrer absorberar nämligen en del av den fukt som kroppen avger, medan luft- och kroppstemperaturen får fukten i ullen att avdunsta. Et voilà! Det tunna lagret ull hjälper ditt barn att hålla en behaglig temperatur, utan att bli svettig eller fuktig. Perfekt för det nyckfulla svenska sommarvädret.


ULL ÄR OÖVERTRÄFFAT I ATT TRANSPORTERA FUKT

Ullen har också den speciella egenskapen att den både är vattenabsorberande och vattenavstötande på en och samma gång. Det betyder att merinoull är fantastiskt bra på att absorbera fukt utan att materialet känns fuktigt på ytan. Fukten stannar i ullens kärna och avdunstar därifrån, utan att plagget känns fuktigt eller kallt. Faktiskt kan merinoull innehålla minst 30 procent av sin egen vikt i vätska utan att det märks på materialets yta. Det gör att ullen ligger steget före andra populära textilier vi sveper in våra barn i.


ULL GER BRA UV-SKYDD

Man tror det inte, men den är bra nog. Enligt danska Miljøstyrelsen ger ett tunt lager ull faktiskt bättre UV-skydd än både bomull, linne, silke och polyester om de är stickade på samma sätt. Förklaringen finns återigen i ullens speciella struktur som absorberar UV-strålningen i stället för att bara låta den passera genom tyget. Man bör dock aldrig nöja sig med kläder som solskydd för de små, men tunna T-shirtar i ull är ett mycket bra kompletterande solskydd i barnens sommargarderob.


LIFLORLÄTT OCH KLÅDFRITT

Underkläder i merinoull är tunna, lätta och fina – dessutom mjuka och sköna. Det är en gammal skröna att ull kliar. Man kan enkelt hitta mjuk merinoull som är värdig den känsliga babyhuden. Till exempel hos den danska ullexperten DILLING. Här har man utvecklat en miljöneutral enzymbehandling som tar bort ullens kliande småhår på ett varsamt sätt så att ullens naturliga superegenskaper bevaras.

10 % rabatt på din första beställning

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev. Samtidigt får du nyheter och inspiration direkt i din inkorg.

Acceptera marknadsföringscookies för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ändra dina preferenser

DILLING är ett danskt familjeföretag med en lång tradition av att tillverka ekologiska ullprodukter som håller dig varm. I dag tillverkar vi kläder för hela familjen i ekologisk merinoull och bomull med den fjärde generationen, Morten Dilling, vid rodret. Våra ekologiska underkläder och underställ säljs till förmånliga priser eftersom du köper direkt från tillverkaren.

I vår webbutik hittar du mjuka, ventilerande och allergivänliga kläder i naturmaterial som tillverkas utan skadliga kemikalier och under goda arbetsförhållanden inom Europas gränser.

De flesta av våra produkter är certifierade med Svanen och skonsamt färgade på DILLINGs eget färgeri i Danmark.

Du hittar DILLINGs produkter i följande länder: dk.dilling.comdilling.de, uk.dilling.comdilling.nldilling.fidilling.frno.dilling.com.