Växlar ditt barn mellan att vara småsvettig i hår och nacke och att sparka av sig täcket under natten för att sedan börja frysa? Då är ditt barn som barn är mest. Yttre faktorer som ljud, ljus eller att frysa eller svettas kan faktiskt störa nattsömnen en hel del. Men det varken vara särskilt krävande eller dyrt i fråga om tid eller finanser att hjälpa sitt barn till en bättre nattsömn. En enkel åtgärd är nämligen att se till att barnet har rätt sovplagg, menar Elise Haubjerg Winther, privatpraktiserande barnsjuksköterska.
– Både varma och kalla barn mår bäst av att sova i en rumstemperatur som inte överstiger 18 grader, och utan direkt drag. Dessutom är det en bra idé att fokusera på sovplagget, snarare än täcken och filtar. De allra flesta barn sparkar av sig täcket under natten. Då är sovplagg både på överkroppen och på benen viktigt och även sovstrumpor eller strumpbyxor kan vara bra, säger Elise Haubjerg Winther.
Barnets kroppstemperatur och välbefinnande har i allmänhet stor betydelse för nattsömnen, så det är viktigt att se till att barnet sover gott – oavsett om täcket ligger på eller av. Och en god nattsömn betyder bättre dagar, bättre inlärning och bättre social samvaro för barnet, förklarar hon.
SE TILL ATT FÖRUTSÄTTNINGARNA ÄR DE BÄSTA
Du kanske förknippar ull med något man tar på när det är riktigt kallt ute, för att hålla värmen. Men enligt barnsjuksköterskan kan ett tunt lager ull som sovplagg hjälpa barnet att hålla en lagom, behaglig kroppstemperatur och därmed slippa onödiga uppvaknanden.
– Sovplagg i ull är en bra idé för barn som har en tendens att bli varma och för dem som brukar bli lite kalla. Ull har ju den speciella, goda egenskapen att både isolera och hjälpa barnet att hålla värmen, men också att hålla barnet torrt eftersom det transporterar fukt så bra, säger Elise Haubjerg Winther.
VARFÖR ULLSOVPLAGG?
På samma sätt som en hunds ulliga underpäls inte bara värmer den utan också isolerar och hjälper den att hålla en lagom temperatur oavsett väder och kroppstemperatur, kan ett tunt lager fin ull närmast huden göra detsamma för våra barn, förklarar barnsjuksköterskan.
Ullfibrer har nämligen en speciellt luftig struktur som gör att materialet kan temperaturreglera sig med barnet. Luften i ullkärnan verkar isolerande och värmande när barnet är kallt, och den hjälper värme och fukt att förångas när barnet är varmt. Samtidigt kan fibrerna suga upp en stor mängd fukt utan att materialet känns fuktigt.
Fem råd om sovplagg och god sömn
– Använd sovplagg med långa ärmar och ben så att barnet inte blir kallt när täcket åker av.
– Kom ihåg strumpor om ni inte använder en pyjamas med fötter. Varma händer och fötter hjälper kroppen att temperaturreglera sig, medan kalla händer och fötter skickar en signal till hjärnan om att kroppens kärna ska skruva upp temperaturen.
– Använd sovplagg i ett lager och gärna av ull som både värmer och hjälper barnet att bli av med fukt och värme utan att bli svettig och kall.
– Var observant på barnet och justera. Årstiderna och temperaturerna skiftar ofta i Sverige, så känn alltid efter hos ditt barn innan du går i säng hur det har det temperaturmässigt.
– Lär dig av erfarenheterna från ditt barn och lita på dem. Det finns inget facit för hur man ska klä sig, men du är expert på just ditt barn.
Källa: Elise Haubjerg Winther
Elise Haubjerg Winther är barnsjuksköterska på Gladefamilier.dk och har arbetat med barns hälsa och välmående i mer än 20 år. Sedan 2002 som barnsjuksköterska och innan dess som sjuksköterska på en barnavdelning. Hon är dessutom tvåbarnsmamma.
SOVPLAGG ÄR INTE BARA BOMULL
Bomull är ett av de vanligaste materialen i sovplagg, men sovplagg för barn kan alltså med fördel även vara i andra material.
– Bomull kan vara jättebra om barnet har en lagom temperatur. Men man ska vara medveten om att bomull till exempel blir ganska fuktigt när barnet svettas, och att fukten hålls kvar. Det betyder att tyget blir kallt för barnet. Bomull värmer eller isolerar inte heller om man har ett barn som sover utan täcke större delen av natten, säger Elise Haubjerg Winther.
Sedan är det viktigt att säga att man självklart kan växla mellan material, fastslår hon.
INTE EN GÅNG ULL, ALLTID ULL
En av de seglivade myterna om ull är fortfarande att när man först har vant barnet vid att använda ullunderställ kan man inte återgå till andra material utan att barnet då fryser. Men det stämmer alltså inte.
– Man kan självklart växla mellan olika material, både vad gäller sovplagg, underställ och andra kläder till sitt barn. Ull har en god förmåga att hjälpa barnet att temperaturreglera sig, men det ska inte förstås som att ullen påverkar barnets egen förmåga att temperaturreglera. Det är bara ett effektivt hjälpmaterial, säger Elise Haubjerg Winther.
SOVPLAGG FÖR BABY, SMÅBARN OCH STÖRRE BARN
Om du är osäker på vad och hur mycket kläder ditt barn ska ha på sig när det sover kan du titta här.
Baby
– När ett spädbarn tupplurar i barnvagnen bör det i stort sett alltid ha en tunn mössa på, antingen i ull eller bomull. Den absolut största värmeavgivningen på spädbarn kommer nämligen från huvudet, så det är viktigt att hålla det varmt, men utan att det blir för varmt eller svettigt.
– Det kan också vara bra att sätta på barnet ett tunt lager ull närmast huden, så att det håller en lagom temperatur utan att bli fuktigt. Det gäller oavsett om det är en ljum dag när barnet inte har något annat än en body och en tunn mössa, eller om man har satt på en varmare tröja och filtar.
– Sätt hellre på barnet tröja och mössa som kan öppnas än en heldräkt med huva. Det gör det lättare att justera barnets temperatur om det blir för varmt i vagnen.
– Som sovplagg kan sparkdräkt eller heldräkt rekommenderas, så länge barnet kan röra sig utan att det stramar någonstans. Välj ett lätt, mjukt och svettransporterande material.
Småbarn
– Sovplagg till ett litet barn kan inte alltid vara en sparkdräkt eftersom de oftast inte görs i så mycket större än storlekar för 2-åringar, men det är fortfarande det bästa att använda för små barn som rör sig mycket i sömnen.
– Alternativt kan body och strumpbyxor fungera bra. Då undviker man både en bar mage och bara fötter.
Större barn
– Tvådelade sovplagg är bra, men välj gärna ett material som både värmer och är svettransporterande. Även större barn kan sparka ner täcket på golvet under natten.
– Kom ihåg sovstrumpor. Om barnet tar av dem i sömnen är det helt ok.
Källa: Elise Haubjerg Winther