Svanenmärkt färgeriMed fötterna stadigt placerade i den jylländska myllan är vi inte dem som slänger oss med stora ord som stolthet. Men faktiskt är det just vad vi känner för vårt färgeri i Bredsten vid Vejle. På färgeriet använder vi endast de renaste färgämnen och kemikalier, vilket betyder att vårt färgeri är det enda i Danmark som har fått Svanenmärkning. Det är vi rätt stolta över.

Det gör nämligen stor skillnad för miljön, men även för medarbetarna och för dig som ska bära tyget intill huden. Du kan läsa mycket mer om det här nedan.
Skillnad för dig
Vi använder inga skadliga kemikalier på vårt färgeri. Därför är våra ekologiska underkläder också lämpliga för känslig hud. Det får vi bekräftat när kunder då och då delar med sig av sina historier med oss. Ett exempel på det är Ann-Lise som tidigare fick allergiska reaktioner av sina underkläder. Hon fick testa några av våra bomullsprodukter och sedan dess har hon inte haft några problem med eksem. Vi blir så glada när vi hör hur våra produkter gör skillnad. Det visar att vi är på rätt spår.

Du kan läsa mer om Ann-Lises upplevelse här: Allergivänliga underkläder.

Skillnad för medarbetarna
Omställningen till en mer miljövänlig produktion startade faktiskt med att färgmästare Birthe blev allergisk mot formaldehyd. Om Birthe kunde bli allergisk så kunde nog de som skulle bära plaggen också bli det. Därför beslutade man att byta ut de skadliga kemikalierna en efter en. Det ledde till att Birthe kunde behålla sitt jobb som färgmästare utan att bekymra sig för allergiska reaktioner – samt att färgeriet år 2010 uppfyllde de höga kraven för Svanenmärkning.

Skillnad för miljön
Det finns otaliga färgämnen för textilier på marknaden, men för vår produktion har vi noga valt ut färgämnen som är fria från skadliga kemikalier och som är godkända för Svanenmärket. Eftersom vi inte vill använda tungmetaller i produktionen kan vi inte erbjuda alla färger. I synnerhet skarpa, klara färger, kan vara svåra. Men att välja bort dem är ett enkelt val. För oss är det viktigare att prioritera miljöhänsyn och att ingen får allergi av att använda våra underkläder.

Nu nördar vi ned oss lite, men vi vill gärna förklara vad det är som är så speciellt med vårt färgeri. Vi har nämligen under årens lopp lärt oss att behandla och färga ull utan användning av varken Superwash eller tungmetaller. Det har vi inte hittat någon annan leverantör som kan. Superwash är en behandling som används för att förbättra ullens tvättegenskaper och säkerställa att ullen inte krymper. Den här behandlingen innebär dessvärre att det släpps ut en del klor (AOX) med spillvattnet, vilket har en negativ effekt på miljön. Tungmetaller kan också vara problematiska för både miljö och människor eftersom de samlas både i kroppen och i naturen. Därför är vi glada över att vi kan producera våra ekologiska underkläder utan att använda tungmetaller. Det kan man se på de oberoende test av vårt spillvatten från färgeriet som visar att mängden tungmetaller i vårt spillvatten ligger under gränsvärdena för dricksvatten.

Tyvärr har vi ännu inte hittat någon ekologisk variant av den exklusiva merinoullen som inte har fått den här Superwash-behandlingen, men vi jobbar på det och har redan nu sett till att den exklusiva ullen färgas utan användning av tungmetaller och skadliga kemikalier, precis som vår ekologiska ull. Det kan du läsa mer om under fliken Ekologi.


LÄS MER OM HÅLLBARHET